Prirodne arome u hrani za pse
17.Oct.08. Objavio DRAGAN VEŠOVIĆ, DR. VET. MED.

Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb
P: Što su to prirodne arome u psećoj hrani i jesu li dugoročno štetne? Marina |
- na arome koje nastaju prirodnim putem,
- i na arome koje nastaju termičkim procesom tijekom tehnološka postupka (nastaju kao posljedica termičke degradacije i oksidacije raznih sastojaka hrane i njihovih složenih interakcija).
Prirodne arome uglavnom predstavljaju sekundarne metabolite živog tkiva. Oni nastaju u prirodnom ciklusu rasta živog organizma djelovanjem enzima.
Osnovni prekursori aroma su polimerne molekule namirnica (proteini, polisaharidi, masti, DNA,...) koji se hidroliziraju enzimatskim djelovanjem koji stvaraju prekursore podložne daljnjim biotransformacijskim reakcijama normalnog metabolizma. Posljedično, nastali metaboliti mogu imati specifična aromatska svojstva.
Vrsta aromatskog učinka ovisi o uvjetima postupka i vrsti inicijalnih prekursora koji se nalaze u određenoj namirnici.
Nerijetko, arome se dodaju hranama zbog gubitka istih prilikom tehnološkog procesa i posljedičnog gubitka organoleptičkih svojstava.
Iz svega gore navedenog da se zaključiti njihova važnost u dobivanju gotove hrane i gotovog proizvoda za kućne ljubimce.
Postoje različiti podaci, kao i različita mišljenja, o vrijednosti prirodnih aroma. Činjenica je da kapljice pravih aroma mogu potpuno neutralnu namirnicu pretvoriti u gurmanski užitak.
O štetnosti istih na organizam životinja studije se još uvijek rade.
OZNAKE: