Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Za dva tjedna u naš dom stiže prelijepa curica cavaliera. Malena je iz obitelji dugogodišnjih pobjednika na međunarodnim izložbama i zanima me gdje i kako sebe obrazovati o takvim izložbama i što je bitno u odgoju psa u takvim situacijama, na što da ju posebno pripremim? Srdačno zahvaljujem.
Pozdrav, Silvija

O: Kod pripreme izložbenih pasa bitno je započeti učenje već dok je štene. Na svakoj izložbi pas mora biti savršeno uređen izvana, imati manire bez mana te pokazati potpunu poslušnost.

Osim navedenoga, pas mora biti u potpunosti zdrav, veseo i ne smije pokazivati znakove uznemirenosti, a u skupini ljudi i drugih pasa, kao i kod kuće, mora se dobro i primjereno ponašati.

Za početak, osigurajte Vašoj kujici kvalitetnu ishranu, po potrebi vitaminsko-mineralne dodatke prehrani te redovite veterinarske kontrole zdravlja (preventivna cijepljenja, dehelmintizacija te zaštita od vanjskih parazita - prisutnost buha na psu znači diskvalifikaciju psa na izložbi tako da treba voditi računa o redovitoj i najboljoj zaštiti).

Što se tiče učenja poslušnosti, ono treba započeti gotovo odmah po dospijeću u Vaš dom. Možete joj dozvoliti nekoliko tjedana upoznavanja novog načina života te je učiti sami, no najbolje bi bilo obratiti se stručnim osobama u školice za mlade pse, koje uče pse osnovama poslušnosti, ali i vlasnike kako se treba odnositi prema psu. Također, možete se raspitati o školicama koje imaju više iskustava sa izložbenim psima kako bi otpočetka bili pripremljeni za pokazivanje na izložbama.

Kujicu morate od ranih dana navikavati na različite zvukove (različite glasnoće i intenziteta) vodeći je na razna mjesta kada god stignete, a kod kuće slobodno zaplješćite kada načini nešto što ste htjeli kako bi se naučila na pljeskanje publike na izložbi.

Ako ste u mogućnosti, postavite improvizirani izložbeni krug kod kuće te s njom što više vježbajte nastup kako bi bila manje nervozna na dan izložbe. Radite sa njom kada god imate slobodnog vremena, nekada su potrebni mjeseci pa čak i godine da se dosegne savršenstvo.

Izgled je također važan na izložbama. Ukoliko se ne želite sami okušati u uređivanju Vaše kujice, najbolje se obratiti kvalificiranim i kvalitetnim salonima za uređivanje pasa te odabrati najboljeg za Vašu kujicu.

Prije izložbe dobro proučite pravila i odredbe koje zahtijeva ta izložba, nemojte zaboraviti dokumente Vaše kujice, dobro je uredite, umjereno nahranite i svakako sa sobom ponesite njezine omiljene poslastice. Ako ne pobijedi iz prvog pokušaja, ne očajavajte, vježbajte i družite se sa Vašom ljubimicom i svakako je odvedite na sljedeću izložbu.
  
Za dodatne administrativne informacije možete se obratiti Hrvatskom kinološkom savezu, Ilica 61, Zagreb. Tel: 01 48 46 124; 01 48 46 125; 01 48 46 126; fax: 01 48 15 356; e-mail: hks@hks.hr

OZNAKE: