Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Pitanje: može li se papiga rozenkolis (star od 3 godine) pripitomiti? Ako da, kako ga se najlakše može pripitomiti? Ivan

O:  Budući da je rozenkolisima prosječni životni vijek 15-20 godina, pticu starosti od tri godine može se smatrati relativno mladom.

Općenito se za pripitomljavanje rozenkolisa treba oboružati vremenom i strpljenjem, a nešto više vremena će trebati ako se ne radi o ptici staroj nekoliko mjeseci.

Rozenkolisi su izuzetno aktivna, znatiželjna i zaigrana bića, a poželjno ih je držati u paru tim više jer su izuzetno privržene svom životnom partneru. Zato su i dobile naziv dražesne papigice (eng. lovebirds). Ukoliko posjedujete jednog rozenkolisa, činjenica je da će on razviti snažnu povezanost s vlasnikom, koju bi inače usmjerio prema svom partneru suprotnog spola. Ova činjenica olakšava pripitomljavanje starijeg rozenkolisa.

Svaki rozenkolis ima vlastitu osobnost, ali se može općenito reći kako su vrlo pripitomljive ptičice.

Kako se na nagle pokrete, glasne zvukove ili nove stvari lako mogu preplašiti, od prvog dana morate pažljivo postupati s njim kako se ne bi preplašio jer bi to odužilo vrijeme za pripitomljavanje. Općenito, osobito ne vole pretjerano diranje. Vrlo su pametne ptičice, a jednom kad se pripitome i postane im udobno, vrlo su znatiželjne. Ako su van kaveza, potrebno je stan ili kuću pripremiti za njihovu sigurnost (onemogućiti letenje po kuhinji kad je štednjak uključen, oko bilo kakvih žica, mjesta gdje bi mogli zapeti, kao iza radijatora i sl.).

Također, vole biti čisti, redovito se kupati i čistiti perje. Iako su vrlo znatiželjne i zaigrane, mogu biti i vrlo borbene. Ponekad su vrlo mazne ptice, ali kako su temperamentne sklone su i grickanju i teritorijalnoj agresivnosti, te ljubomori. Ako rozenkolis kojeg ste tek nabavili grize i prestrašen je, nije od početka pravilno socijaliziran pa će trebati i mnogo više strpljenja i upornosti za pripitomljavanje. Neke od ovakvih ptica se mogu vrlo dobro pripitomiti, no mnogi ipak ostaju nervozni u blizini ljudi.

Sa rozenkolisom se treba svakodnevno baviti kako biste ga što prije pripitomili, ali i kako biste održali pitomost kada postignete željeno.

Pripitomljavanje prvenstveno podrazumijeva prihvaćanje i povjerenje između Vas i Vaše ptičice. Ovo znači, provođenje mnogo vremena sa njim svakodnevno.

Počnite sa mekanim glasom i usporenim pokretima. Jednom kad će ptičici biti udobno sa Vama, tada možete početi sa učenjem na ruku. Za početak, upotrijebite drvenu prečkicu i nježno je gurnite prema prsima ptičice, dok ju poslasticom nagovarate da stane na prečku. Ovo može zahtijevati nekoliko pokušaja. Jednom kad će se osjećati udobno stajati na drvenoj prečki, počnite zamjenjivati prečku Vašim prstom.

Kako su vrlo aktivne ptice, osigurajte mu što veći kavez i opremite mnoštvom igračaka. Vole se penjati, letjeti uokolo, grickati drvo i žvakati igračke. Vole igračke svih vrsta: zvona za sjemenke, ljuljačke, ljestve, ogledala, sjajne predmete i drvene prečke. Van kaveza vole istraživati.

Rad s papigom traži puno strpljenja, nikad krletki nemojte prilaziti naglo, bez prethodnog javljanja. Obavezno ručno hranite pticu, tako da se navikne na ruku, u početku s vanjske strane krletke, a kasnije i na ruku unutar krletke. Svaki put pticu vraćajte u kavez dok je dobre volje, prije nego se umori. Zadnje iskustvo van kaveza uvijek mora biti pozitivno.

OZNAKE: