Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Kupio sam prije pola godine nimfu mužjaka. Prošlo je par mjeseci i kupio sam drugu (ženku). Mužjaka sam uspio pripitomiti, ali ženku ne. Zanima me je li bitan spol kod nimfi za pripitomljavanje. Čitao sam na vašoj stranici o tome kako pripitomiti nimfu i ništa od navedenog ne pomaže. Molio bih vas da mi još kažete je li kad mužjak širi krila (skoči na stranicu od krletke i počne pjevušiti i širiti krila), da li se želi pariti? I je li bitna boja kod nimfi za parenje, jer ja imam lutino nimfu i sivu ženku.
Unaprijed zahvaljujem,
Mislav

O: Kod pripitomljavanja nimfi, spol nema odlučujuću ulogu, i mužjaci i ženke jednako su umiljati kućni ljubimci.

Nimfe mogu razviti snažnu vezu sa svojim vlasnikom ali pripitomljavanje mora biti sa strpljenjem.

Na žalost, nema tajne recepture da se nimfe brzo nauči na željeno, pripitomljavanje ponekad može i dulje potrajati (pa i nekoliko mjeseci), a ovisi individualno o nimfi. Imajte na umu da je ženkica došla na novi teritorij, ona se najprije treba prilagoditi na novu okolinu, zatim na pripadnika iste vrste, a na kraju i na Vas. Razmjerno tome, treba joj i dulje vremena za prilagodbu i pripitomljavanje. Budite strpljivi, svaki put ptice vraćajte u kavez dok su dobre volje, prije nego se umore. Zadnje iskustvo van kaveza uvijek im mora biti pozitivno.

Ponašanje koje opisujete kod mužjaka vrlo je karakteristično za spolno zrele mužjake koji su spremni za parenje. Takve životinje se počinju glasati (nešto slično pjesmi), kreću se po dnu kaveza ili prečkicama ritmično ustranu ili naprijed-nazad, a krila su im lagano odmaknuta od tijela. Ako je Vaš mužjak nimfe stariji od godinu dana moglo bi se govoriti o spolnom nagonu ili pubertetu. Također, često je u mužjaka nimfi prisutno ponašanje skakanja i udaranja ako se tjeraju ili pak pri prvom mitarenju. Ovo ponašanje uvjetovano je hormonima. Mužjak koji skakuće i udara u prečke samo se pokazuje potencijalnoj partnerici. Udaranje je najefektnije kada proizvodi i glasne zvukove, tako da ponekad isprobavaju razne površine u postizanju željenog (radna ploča, stol, prečke, stranice kaveza i sl.). Često ovo rade i vlasnicima (najčešće onom članu obitelji uz kojeg su najprivrženiji) a ne pripadniku suprotnog spola iste vrste, a naročito kada su u pubertetu. Tada skakuću kako bi se pokazivali, udaraju u tvrdu podlogu kako bi Vas impresionirali ili pak nježno zvižde u Vaše uho. U vrijeme kada je mužjak pod pojačanim utjecajem hormona, ovakva ponašanja i pjevušenje možete čuti i po nekoliko puta dnevno, u trajanju od pola minute do nekoliko minuta, ali se rijetko čuje mužjaka da pjeva dulje od 5 do 10 minuta.

U literaturi nije zabilježena boja koja bi bila ograničavajući faktor za parenje nimfi. Nimfe su poznate po svojem vrlo jednostavnom i ne osobito zahtjevnom parenju. Ako se odlučite pariti Vaše ljubimce, mužjak bi trebao biti star minimalno 18 mjeseci dok je za ženku preporučljiva dob od minimalno 15 mjeseci. Treba napomenuti kako se lutino boja nasljeđuje recesivno i vezana je uz spol. Pticama ove varijacije boje nedostaje tamnog pigmenta (eumelanina) što se vidi nedostatkom crne, smeđe i sive boje te njhovih tonova. Na žalost, dosta velik broj lutino varijante nimfi ima prenosivu genetsku manu - stvaranje velikog područja bez perja ispod krijeste. Ovakva mana nastala je zbog intenzivnog parenja nimfi a nemogućnosti da se postigne varijacija gena kojom se ne bi ispoljila ova osobina.

OZNAKE: