Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mužjaka nimfe od 3 mjeseca. Imam ga oko mjesec dana. Kada ga pustimo, malo leti i ne želi sletjeti na ruku. Šta da radim?
Hvala, Mirza.

O:
Kako bi pripitomljavanje nimfe bilo što uspješnije prvo je potrebno uzeti vremena i upoznati svojeg novog ljubimca. Najprije trebate steći njegovo povjerenje, a zatim krenuti na pripitomljavanje.

Najbolji način pripitomljavanja nimfe je nabavka mlade ptice.

U prvim danima treba je ostaviti u miru da se prilagodi na novu okolinu, a smještanjem krletke u prostoriju gdje najviše boravite omogućujete kontakte i upoznavanje sa ljudima. Pokazatelj da se nimfa osjeća udobno u Vašem okruženju je čišćenje kada ste Vi u blizini i radite svoj posao. Ovo također znači da uskoro možete započeti sa pripitomljavanjem.

Pripitomljavanje nimfe mora biti sa strpljenjem. Početak pripitomljavanja provodi se u dvije do tri kratke (ne više od 10 minuta) interakcije dnevno. Svakako morate imati na umu da je svaka ptica individua za sebe te se međusobno razlikuje njihova sposobnost i brzina učenja. No, iako neke ptice uče brže od ostalih pripitomljavanje ne smije biti brzo, već treba raditi sporo i bazirati se na  spremnosti ptice.

Tijekom prvog tjedna prilaženje krletci (ali ne preblizu kako ne biste uznemirili nimfu) mora biti na način da Vas vidi i da shvati da je Vi promatrate. Možete izabrati ime za nju i svaki put kad prilazite krletci izgovarate ga mirnim i mekanim glasom. Također, svaki put kada prilazite krletci kako bi mu stavili hranu, izgovarajte njegovo ime. Ovo će pospješiti povjerenje prema Vašem glasu i Vama što čini pripitomljavanje lakšim. Prijateljski se odnosite prema njemu dajući mu poštovanja i prostora. Ovo je prvi korak ka pripitomljavanju.

Drugi korak možete započeti kada ga hranite. Bitno je da se odmah ne odmaknete od krletke kako bi prihvatio Vašu prisutnost. U početku može oklijevati uzimati hranu u Vašoj blizini. Možete ga ohrabriti na način da se polako odmaknete nekoliko koraka od krletke. Ako nakon toga uzme hranu znači da mu je u tom trenutku trebalo prostora. Ovo bi se svakodnevno trebalo činiti polagano i sa strpljenjem smanjujući prostor koji mu je potreban da uzme hranu. Ako pokaže bilo koji znak uznemirenosti udaljenost bi trebala biti na onoj mjeri da se nimfa  osjeća udobno. Morate zadobiti njegovo povjerenje kako bi se s vremenom osjećao sigurnim uzeti hranu u Vašoj blizini. 

Treći korak u pripitomljavanju trebao bi biti poduzet kada drugi završi. U ovom koraku uči se nimfu da uzme hranu iz naše ruke. Tijekom tog perioda savim mu je udobno hraniti se kada ste Vi u blizini krletke. U početku, trebali bi mu dati omiljenu poslasticu i stajati kraj krletke. Također, možete smanjiti količinu hrane u posudici kako bi poželio još a imajte pripremljenu poslasticu u ruci i ponudite mu. Ako ne uzme iz ruke stavite je u posudicu za hranu i dopustite da je pojede. Ovo ponavljajte sve dok ne stekne toliko samopouzdanja da uzme hranu iz Vaše ruke.

Svaku "vježbu" treba ponoviti nekoliko puta sve dok se nimfa neće osjećati sigurno obavljajući je, a tek zatim krenuti na slijedeći korak.

Kada se nimfa udobno osjeća kada ste Vi u blizini krletke, hrani se kraj Vas, uzima hranu iz ruke i odgovara na način da se približi strani krletke kojoj ste najbliže, vrijeme je da krenete sa upoznavanjem Vaše ruke. Ponudite mu sjemenku prosa ili suncokreta ali ga nemojte pokušavati dirati ako se odmiče od Vaše ruke. Držite ruku unutar krletke ne radeći ništa, već samo da se navikne na Vašu ruku. S vremenom će shvatiti da mu ruka ne čini ništa nažao ali za ovo je ponekad potrebno i nekoliko dana pa treba biti strpljiv.

Kada će prestati bježati od Vaše ruke možete početi lagano približavati ruku njemu sve do onog dana kada će Vam dati da ga lagano dirnete u prsa. Bitno je nastavljati sa tihim i mirnim govorom dok to radite. Kada će se osjećati sigurnim kada Vaša ruka dodiruje njegovo tijelo možete ga nježno pritisnuti u području trbuha i malo ga gurnuti. Velika je vjerojatnost da će tada jednom nogom stati na Vaš prst. Ako ga ovo ne preplaši možete ga opet lagano gurnuti kada će vjerojatno podignuti i drugu nogu i stati na Vašu ruku. Većinom odmah odskoče, ali tada Vi trebate ostati mirni i pokušati ponovno ako nije preplašen. Također, imajte na umu kako nimfe obično najprije isprobavaju prečku (ili prst) pa se tek naknadno uz pomoć kljuna popnu na spomenuto. Ovo se ne može zvati ugrizom, ne boli i normalna je pojava. Budite spremni na ovo i nemojte povući ruku ako prije stajanja testira Vaš prst. Sve navedeno radite unutar kaveza jer se u njemu osjeća sigurnijim nego vani.

Iako je vrlo vjerojatno jako uzbudljivo kada prvi puta stane na Vašu ruku pokušajte ostati mirni i nastavite govoriti mu mirnim glasom. Nemojte žuriti uzimati ga van kaveza kada prvi puta stane na Vašu ruku jer Vas Vaša nimfa još uvijek upoznaje i iako se osjeća udobno kraj Vas dok je u krletci može se preplašiti kada ga izvadite iz kaveza.

Kada ga izvadite iz kaveza na Vašem prstu budite sigurni da se u sobi ne može ozlijediti (navucite zavjese, zatvorite vrata, ako imate još kojeg ljubimca odvojite ga u zasebnu sobu). Nakon redovitog stajanja na Vaš prst možete krenuti rukama prema vratima krletke kako bi ga iznijeli van. Budite spremni na činjenicu da ponekad paničare kada su van krletke i lete po sobi u svim smjerovima. Često se događa i da ne znaju dobro sletjeti a tada ga Vi možete podignuti na prstu. Nemojte ga loviti ili slično u pokušaju da prestane letjeti, smireno pričekajte dok ne sleti i polagano ga dignite govoreći mu smirenim glasom. Nakon što će se osjećati sigurnim obavljajući navedene radnje moći ćete krenuti sa pružanjem ruke kako bi sletio na nju.

Nema tajne da se nimfa brzo nauči na željeno, pripitomljavanje ponekad može i dulje potrajati (pa i nekoliko mjeseci), a ovisi individualno o nimfi. 

Svaki put pticu vraćajte u kavez dok je dobre volje, prije nego se umori. Zadnje iskustvo van kaveza uvijek mora biti pozitivno.

OZNAKE:

Idealni uvjeti za ribice

Sljedeća objava