Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Moj hrčak ima mjesec dana, a ja ga imam 2 dana. Rekli su mi da ga 2 dana ne diram i ja nisam dirala! Danas sam ga 1. put uzela u ruke i on je bio prestravljen, tresao se, skvičao, ja sam mu iz ruke probala dati jabuke, ali nije htio. Molim vas, recite mi hoće li se priviknuti... I je li to zato što me se boji ili možda ima neko drugo objašnjenje? Molim vas da mi odgovorite...
P.S. stranica vam je super, Dora.

O: Kada hrčak promjeni nastambu i okoliš osjeća se nesigurnim. Životinjica ne razumije da je volimo i želimo pomaziti. Ona se brani jer se bori za opstanak.

S vremenom, kada se navikne na novi prostor, zvukove i mirise koji ga okružuju, umirit će se i pripitomiti. Za to je potrebno vrijeme prilagodbe, koje može trajati različito dugo. Za početak treba nastojati da životinja priđe ruci, a ne da je mi hvatamo. Hrčci su noćne životinje i ne vole da ih se uznemirava po danu kada se odmaraju. Ako ih probudite tijekom dana, oni su još sneni i nastoje se sakriti i ponovo zaspati. Nemojte ih nikada naglo buditi jer će biti još nepovjerljiviji prema ljudima.Tada su vrlo nervozni i zato ih treba nježno i s dvije ruke uzeti i probuditi (laganim pritiskom prsta u području kičmice) i tada nas neće ugristi ili odlučiti "kidnuti" iz kaveza u kojem ih držimo i uznemiravamo. Ako se uznemiruju za vrijema spavanja, ponekad znaju i ugristi. Svakako ga izbjegavajte buditi danju, jer buđenjem ga činite pospanim i ljutim, te pokušava pobjeći ili čak ugristi. Treba puno vremena i strpljenja kako bi se navikao na Vas i Vi na njega. Nastojte ga ne uznemiravati do poslijepodnevnih sati kako bi njegov dnevni ritam bio što prirodniji.

Na hrčke loše utječe i dovodi do stresa vrućina i prekomjerna vlažnost i treba ih držati na hladnijem mjestu u stanu. Da bi se što prije naučio na Vašu ruku, pokušajte to povezati s nekom od poslastica, što znači da kada ga uzimate i kada Vas bude pozorno slušao, obavezno ga morate nagraditi. Uz dovoljno uloženog truda, vremena i strpljenja, proces privikavanja na Vaše ruke traje kraće. Svakako, potrebno mu je pristupati polagano i ne žuriti. Najviše mu davajte do znanja da ste u njegovoj blizini, kako bi stekao povjerenje u Vas. Nakon nekog vremena, kad shvati da mu ne predstavljate opasnost, obožavat će provoditi vrijeme u Vašim rukama. Ipak, sve navedeno umnogome ovisi i o karakteru samog hrčka; neki se lakše prilagode i opuste, a nekima treba iznimno dugo vremena. No, strpljenje se na kraju isplati jer su gotovo svi hrčci vrlo društveni i vole blizinu drugog bića.

Kada hrčak osjeti da mu od ruku koje prilaze ne prijeti opasnost već upravo suprotno, ugoda kao što je unošenje hrane, vode ili poslastica u nastambu promijenit će ponašanje.

Uz malo strpljenja i pažnje, vjerujem da ćete se ubrzo sprijateljiti.