Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Moj muški gerbil kada ga primim u ruke me počne gristi i nikako da ga pripitomim. Već ga imam 5 mj., a on ima oko 6 mj. Kako da me prestane gristi?
Hvala,
Noa

O: O gerbilima je općenito pisala kolegica Biljana Brzać, dr. vet. med. ovdje.

Oni su vrlo društvene životinjice i u divljini žive u grupama. Oslanjaju se na svoj osjet mirisa da identificiraju druge članove svoje skupine.

Zato je važno imati kavez s rešetkom koja ga odvaja na dva dijela ili staviti dva kaveza jednog pored drugog kada se upoznavaju jedinke iz različitih legla jer su poznati po tome da napadaju druge gerbile koji nose njima nepoznati miris.

Kada primate svog gerbila u ruke, pripazite da Vam ruke nemaju miris po drugoj životinji ili pak hrani, što ga može potaknuti da Vas gricne. Također, možete neku svoju osobnu stvar (majicu, rukavicu..) s Vašim mirisom staviti u kavez da se  čljubimac navikava na Vaš miris. Također, opranim rukama možete protrljati ruke njegovom piljevinom prije nego ga dirate.

Prvo stavite ruku u kavez da je gerbil ponjuši i istraži, nemojte ga odmah hvatati po kavezu i stjerati ga u kut i pokušati podići, već strpljivo pokušavajte da se on sam popne na ruku. Hvatanje za stražnji dio tijela također je zabranjeno jer ih na taj način hvataju predatori u divljini.

Postoji tri razloga zašto gerbil grize. Prvi je taj da je u stresu i strahu, drugi je ako se konstantno hvata, lovi, drži u rukama i treći kada se potuku sa drugim gerbilom pa ih idete razdvajati.

Ukoliko se nabavi mlada životinjica, ne bi trebali biti problema s pripitomljavanjem, tim više što mladi gerbili vole gricnuti Vašu ruku, što je povezano sa znatiželjom i istraživanjem, a ne agresijom.