Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Donjeli smo činčilu u naš dom dok je imala oko 4.mj. Sada je kod nas oko 20 dana i zanima nas kako ju pripitomiti da nam dođe u krilo i da se igra s nama. Pokušali smo mu nuditi hranu iz ruke i to je sve bilo OK, međutim rezultiralo je time da on sada za naše ruke misli da su hrana pa ih pokušava grickati. Probali smo ga i primiti u krilo ali se trzao pa bi ga pustili. Uglavnom, dok je u kavezu se ne boji ruke ali uglavnom nam grize prste, a dok je vani bježi i ne da nam da mu priđemo, osim kad mu nudimo hranu, onda uzme i pobjegne. Kako da ga pripitomimo? Da li se činčile može pripitomiti da ga možemo primiti i staviti u krilo i igrati se s njim? Hvala, Ana.

O: Činčile se mogu pripitomiti uz mirno i strpljivo učenje na Vaše prisustvo. Kroz svakodnevni kontakt pridobit ćete njeno povjerenje.

Prirodno je da su biljojedi vrlo plahi jer su u lancu prehrane najčešće plijen mesojeda. Kako bi opstali, generacijama je ovakav oblik ponašanja selektirao vrstu. Već dugo su činčile uzgajane u zatočeništvu, te se ovakav način ponašanja donekle promijenio.

Nastojte da životinja prilazi Vama. Možete uz sebe staviti posudicu s hranom te ju pozivati lagano je tresući. Ne podižite životinju dok nije sasvim pitoma nego ju samo pogladite kad Vam priđe. U početku je kratko dodirujte ujutro, kad joj stavljate u nastambu posudu s hranom pa će biti manje oprezna.

Ne uznemiravajte ju ako spava, jer će to izazvati dodatni strah. Životinja iste vrste slično se ponašaju, ali svaka jedinka svoj odnos prema okolini formira i na temelju stečenih iskustava. Stoga budite strpljivi i blagi pa ćete s vremenom potpuno pripitomuti Vašu činčilu.