ljvu 2013


Odgovara:
Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Primjetila sam buhe kod mace koja boravi u kući (spava u našem krevetu), iako je imala ogrlicu protiv buha.Kupila sam Fypryst Combo ampulu. Nakon koliko počinje djelovati? Da li moram macu kupati? Inače se jako boji vode i zaobilazi kupaonu u širokom luku. Ako je i okupam, da li moram ponoviti ampulu? Unaprijed hvala. Lp, Dijana

O: Fypryst Combo ampula počinje djelovati odmah po aplikaciji, ali kad će nastupiti potpuna zaštita proizvođač nije naveo u uputstvima o proizvodu.

Primjenom Fypryst Combo ampule postiže se uspješan insekticidni učinak bez kupanja životinje.

Buhe s kućnih ljubimaca često infestiraju prostirke i uobičajena mjesta za odmor životinja, poput tepiha i namještaja, koje je u slučaju jake infestacije te na početku mjera suzbijanja potrebno tretirati odgovarajućim insekticidom te redovito usisavati. Nisu dostupni podaci o učinku proizvoda za kupanje/šamponiranje na učinkovitost Fypryst Combo ampule u mačaka. Međutim, na temelju informacija dostupnih za pse šamponirane 2 dana nakon primjene Fypryst Combo ampule, ne preporučuje se kupati životinje do 2 dana nakon primjene ove ampule.

Insekticidni učinak protiv odraslih buha traje 4 tjedna, a prevencija razmnožavanja buha zaustavljanjem razvoja jajašaca, ličinki i kukuljica traje do 6 tjedana nakon primjene.

 

OZNAKE: