silvija_havrle1

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Našao sam Vašu stranicu na internetu pa me zanima da li biste mi mogli pomoći. Naime, prije 4 dana sam dobio kunića (slika u prilogu). Star je oko godine dana (ne znam točno jer smo ga dobili na poklon, odnosno udomili smo ga jer ga se vlasnik htio riješiti pošto ide na more preko ljeta). Da li biste mi mogli pomoći s nekoliko savjeta o brizi oko ove životinje. Skinuo sam s interneta koju hranu smije jesti, a koju ne; sijeno, svježe povrće, voće, te kupljena hrana DA, a mokro povrće, djetelina, kruh, itd. NE. Molim Vas, ako biste mogli savjetovati prehranu za njega te koje su najbolje poslastice za kuniće. Smjestili smo ga u kavez koji nema vrata nego otvor odozgo pa je li to razlog što djeluje preplašeno jer kada ga vadimo van moramo ga dizati, a navodno se kunići boje visine. Svaki dan ga stavimo van na travu ispred kuće, ali on uglavnom samo sjedi, ne da se dirati i dosta se boji te ignorira kada pokušavamo stupiti u kontakt s njim (okrene se od nas). Primjetio sam kada sjedim na travi dalje od njega da ipak bude u blizini, ali to je sve. Jednostavno se ne da dirati baš i ne mazi se, a navodno su to životinje koje baš to sve rade. Vrlo ga je teško pridobiti vani da jede iz ruke (maslačak uglavnom voli), a kad mu stavim u kavez onda jede, ali ne previše. I uopće ne jede sijeno, nego uglavnom zelenjavu. Zar nije sijeno glavna prehrana? Razmišljam mu napraviti kavez na kat; dolje zdjelica s pijeskom za

wc, sijeno, povrće i voda, a gore mjesto za spavanje, te sam mislio napraviti nešto poput tunela jer se kunići vole zavlačiti u to. Vas molim, dakle, za savjet kako ga pridobiti da bude umiljat i da se mazi, da nam vjeruje jednom riječju. trenutno mu je taj kavez u staji pored drugih životinja, a ja sam razmišljao staviti novi kavez koji ću napraviti u podrum kuće (jako čist, pločice, izgleda kao svaka prostorija kuće- nije pojam starog vlažnog podruma). Ali me brine je li bolje ostaviti ga u kavezu u staji da ne bude sam, nego pored drugih životinja. Svaki bsmoi ga dan izvodili na par sati van pa sam nekako zamislio da bi samo otvorio kavez i vrata na podrumu pa da on ode na dvorište. Molim savjet. Hvala unaprijed. Lijepi pozdrav, Nikola

O: Zahvaljujem Vam na ukazanom povjerenju i opsežnom opisu. Pošto navodite da je kunić odrastao, on ima svoje ustaljene navike i sigurno mu sada treba vremena za prilagodbu na novu sredinu.

Što se tiče maženja i dodirivanja, vjerojatno Vaš kunić nije bio tako naučen kod prijašnjih vlasnika. Kunići su vrlo inteligentne životinje i ponašaju se ovisno o ophođenju sa njima. Na prvom mjestu morate biti strpljivi i pažljivi kako biste stekli njegovo povjerenje .On će se s vremenom naviknuti tražiti vašu pažnju jer i ležanje u Vašoj blizini pokazuje da Vas se ne boji. Općenito o ophođenju s kunićima i pogreškama koje vlasnici pritom znaju činiti pročitajte ovdje.

Što se tiče smještaja , pošto kunići nisu penjači i boje se visine , nije mu potreban kavez na kat, nego što prostraniji kavez koji ima vrata koja mogu biti otvorena tako da on ulazi i izlazi po želji. Druge životinje ne smetaju kuniću i može živjeti u njihovoj blizini, osim ako se ne radi o onima koje ga mogu ozlijediti.

O pravilnoj prehrani kunića sam pisala ovdje. Dakle, suho sijeno mora uvijek imati u dovoljnoj količini, iako će radije jesti svježu travu i zelenilo. Odraslim kunićima nije potrebno toliko zrnate hrane, da se ne udebljaju. Mogu Vam preporučiti hranu za odrasle patuljaste kuniće, kao npr. Witte Molen Meni za patuljaste kuniće ili Witte Molen  Country za patuljaste kuniće, zatim Versele laga Premium Cuni nature Re-balance, Premium Cuni nature ili Cuni crispy. O hranama za Vašeg ljubimca se možete dodatno informirati u trgovinama Pet centra.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.