zdravka_rumiha1

 
Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Jež je dobar i živahan, još se malo prilagođava pa nam baš i ne da da ga ovako dižemo bez da se sklupča, a je li to normalno da još ne trči po kotaču za trčanje? Renato


O: Svaka životinjica treba određeno vrijeme za adaptaciju na nove uvjete u kojima živi tako da je u prvim danima nabavke sasvim normalna pojava da se još uvijek boji i ne koristi sve pogodnosti novog stambenog prostora. Bitno je izgraditi međusobno povjerenje kako bi se životinjica osjećala sigurnom a za to je potrebno vremena i strpljenja.

Preduvjet što bržeg prilagođavanja ježića je pažljivo ophođenje sa njime. Naime, većina ježića ne voli maženje ali isto takva većina dozvoljava da ih se uzme u ruke a s vremenom se bez problema penju i na rame i sl. 

Svaki put kad ga uzimate u ruke činite to vrlo nježno i polako, da se ne preplaši.

Naravno, u početku je normalno da se pri svakom uzimanju u ruke sklupča no ježevi se obično već nakon nekoliko minuta opuste i "odmotaju" shvaćajući da mu vlasnik ne želi načiniti ništa nažao. Ako je jež uporno nepovjerljiv možete se poslužiti ručnikom prilikom uzimanja u ruku kako bi izbjegli bilo kakvu mogućnost da se ozlijedite na njegove bodlje, iako je to vrlo rijeko.

Svakako se bavite ježićem u rano večer, kad je budan jer pospani ježevi znaju biti nervozni te je pripitomljavanje znatno otežano. Ujedno, kada se odlučite uzeti ga u ruke, najprije ga pokušajte namamiti sa omiljenom poslasticom ili, za početak, hranom kojom ga inače hranite. Kada će se osjećati ugodno i prići Vam, dopustite mu da ponjuši Vaše ruke kako bi Vas mogao prepoznati i lagano ga objema rukama obuhvatite sa strane. Kada će se jež osjećati dovoljno sigurnim (neće se sklupčati ili se sakriti od Vas) podvucite ruke pod njegovo tijelo i oblikujte rukama "šalicu" oko njega. Ako se sklupča ponudite mu omiljenu poslasticu ili hranu kako bi ga privolili da se odmota a samim time ćete ga naučiti kako je uzimanje u ruku ugodno iskustvo koje će posljedično htjeti i ponavljati.

I dodatan savjet, kako Vas jež prepoznaje po mirisu, izbjegavajte nositi rukavice prilikom ophođenja sa njime, a isto tako i kreme za ruke ili druge jače mirise.