Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Molim Vas da mi objasnite proceduru prijevoza preko granice (Austrija) i tko je za to  u Zagrebu ovlašten. Također me zanima način prijevoza psa u automobilu i da li je to regulirano zakonom o prometu. Radi se o engleskom buldogu. Srdačan pozdrav i unaprijed hvala! Valentin

O: Pas može prijeći granicu u Europsku uniju ako je:

a) označen mikročipom

b) posjeduje veterinarsko-zdravstvenu svjedodžbu za kućne ljubimce (knjižicu o cijepljenju) u kojoj je upisan čip i cijepljenje protiv bjesnoće

c) posjeduje svjedodžbu o zdravlju (veterinarski certifikat), u kojoj ovlašteni veterinar države izvoznice potvrđuje da su životinje zdrave i ne pokazuju sumnju na zarazne bolesti, koje se moraju prijavljivati i ne potječu iz područja u kojima postoji zarazna bolest koja se tom vrstom životinja može prenijeti; certifikat vrijedi četiri mjeseca od dana izdavanja. Za životinje mlađe od 3 mjeseca, a nisu cijepljene protiv bjesnoće, koje su od rođenja boravile na istom mjestu i nisu bile u kontaktu s divljim životinjama - na međunarodnoj putovnici potvrđuje ovlašteni veterinar ili se takve životinje kreću u pratnji majke o kojoj su još ovisne.

Od 01.srpnja 2008. Stupio je na snagu Pravilnik o veterinarskim uvjetima za nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca, kojim bi kućni ljubimci prešli u nadležnost carine, te bi carina radila dokumentacijski i identifikacijski pregled kućnih ljubimaca. U Zagrebu je za to ovlaštena Veterinarska inspekcija, Ulica grada Vukovara 78.

Najsigurniji način prijevoza u automobilu i za Vas i za Vašeg ljubimca su specijalni boksovi za prijevoz životinja. Oni se sastoje od plastike i mogu se nabaviti u različitim veličinama. Ne bi trebali biti suviše veliki kako bi se pojačao osjećaj  "kućice" i time ugoda životinje. Ovakav osjećaj može se pospješiti i tako da se boks zajedno sa životinjom postavi na što mračnije mjesto, primjerice u prostor za noge iza suvozačkog sjedala ili, kod vozila s pet vrata, u prtljažnik (pritom međutim obvezno treba ukloniti gornju policu). U prtljažniku kombi limuzina boksovi bi uvijek  trebali biti smješteni i fiksirani poprečno, neposredno iza naslona stražnjih sjedala. Ako ima mjesta na stražnjem sjedalu (primjerice kod limuzina s četvorim vratima s odvojenim prtljažnikom), tada boks također treba postaviti poprečno i što bolje osigurati protiv klizanja. Zahvaljujući poprečnoj poziciji, udarac se kod eventualne prometne nezgode ravnomjernije raspoređuje na životinju. Važno je postupno priviknuti životinju na boks, tako da ga ona prihvaća i rado u njemu boravi, primjerice na taj način da se boks kod kuće pravovremeno koristi kao spavaonica za četveronošca.

U ponudi Pet centra imamo specijalne pojaseve za pse kojim se mogu osigurati dok sjedi iza na sjedalu te posebne prostirke koje također onemogućavaju da pas ide naprijed već bude udobno i sigurno smješten na stražnjem sjedištu.

OZNAKE: