Odgovara:
mr.sc. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Zanima me ozbiljnost ozljede repa kod mačića. Naime, danas u igri mačić je ozlijedio rep i ne može ga uopće podići. Skočio je s ormara na krevet i valjda je krivo pao i od tada ne podiže rep. Osjeća se da rep nije ravan, kao da ima kvrgicu i naotečen je. A "prijelom" se nalazi gore na samom početku repa, možda 2 cm od stražnjice. Kad mu dotaknem rep jako ga boli i mijauče i grize. A k svemu ne može ni podići rep ni mahati njime. Postoji li ikakva opasnost od infekcije ili kakvih većih problema kod mačića? On liže rep tu gdje ga boli. Mene zanima hoće li to moći samo od sebe zacijeliti bez infekcija i drugih problema? I hoće li on moći ikad opet podići rep? Molim Vas da mi date neki savjet. Unaprijed hvala, Monika

O: Zaraštavanje prijeloma repa zavisi o opsegu ozljede, kao i o položaju povrijeđenih struktura.

Najčešće se na mjestu ozljede javlja krvni podljev (hematom) koji vrši pritisak na okolna tkiva. U tom smislu postoji vjerojatnost oporavka i vraćanje sposobnosti pokretanja repa jer se tek nakon povlačenja hematoma i otekline može očekivati eventualno uspostavljanje fizioloških funkcija.

Međutim, na tijek oporavka utječu mnogi čimbenici. Prije svega on ovisi o vraćanju koštanih dijelova repa u pravilnu anatomsku poziciju. Ukoliko postoje odstupanja, vrlo vjerojatno ni oporavak neće biti moguć. Pri tome najvažniju ulogu ima i opseg povrede živčanog tkiva. Isto tako, iako je riječ o zatvorenom prijelomu, životinju bi trebalo zaštiti antibiotikom.

Stoga Vam preporučam da mačića svakako odvedete na veterinarski pregled kako bi se po temeljitom pregledu postavila točna dijagnoza i provela ciljana terapija.  

OZNAKE: