martina_k

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. med. vet.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Mojom krivicom i neopreznošću sam se okliznula i slučajno stala, zgazila mog malog ljubimca, starog 5 nedjelja! Bila sam kod veterinara koji je potvrdio da je butna kost polomljena, ali ništa konkretno nije preuzeo, rekao je da će vremenom ta kost srasti! Pa me interesuje koliki je period srastanja ako uopšte sraste?  Mirna je, dosta spava, danas je treći dan i primjetno se stanje znatno poboljšalo što se raspoloženja tiče, ali nogica još mnogo boli. Hvala na odgovoru. S poštovanjem, Gabriella

O: Budući da se  radi o vrlom malom i mladom psu, kosti su još vrlo "meke", odnosno ne mogu se koristiti kirurške metode (ugradnja metalnih dijelova) kako bi kost srasla bez udlaga i gipsa. Mladi psi su vrlo živahni te im ne možemo odrediti mirovanje kao ljudima.

Vaš ljubimac vrlo intezivno raste, i do 15% u sedam dana, te se pri tome mijenjaju dužina kostiju, masa mišića, ukupna tjelesna težina.

Psić mora mirovati, dajte mu svježeg kravljeg sira (bogat kalcijem), nabavite superpremium hranu za  štence, u suhom obliku (npr. Royal Canin, Hill's, Eukanuba...) jer je ta hrana bogata nužnim vitaminima i mineralima koji su sada veoma potrebni u ovom trenutku oporavka.  Dobra potpora su i konzerve za opravak, kao što su Recovery, a/d od Hill'sa. Ove konzerve sadrže amino kiseline i minerale koji pomažu brzom oporavku i zarastanju rana i kostiju.

U periodu oporavka morate nastojati da štene miruje kako ne bi došlo do pomaka kostiju u dijelu preloma, to je vrlo teško, ali je jedini put ozdravljenju.

Nakon dva tjedna trebalo bi ponovno posjetiti veterinara radi pregleda i kontrole slomljene kosti bedra. Psić se ne smije kretati po skliskom podu poput parketa ili linoleuma, oko krevetića ili mjesta gdje najviše boravi treba postaviti tepihe ili podlogu koja nije skliska (kartone i slično) kako bi spriječili proklizavanje nogu i pomicanje slomljene kosti.

OZNAKE: