Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Mačku je udario auto i zadobila je prijelom noge u području "ramena". Zanima me je li moguće da joj kost sama zacijeli ili ju je neophodno voditi veterinaru?
Hvala. Ivana

O: Najbolje bi bilo odvesti životinju na veterinarski pregled kako bi se postavila točna dijagnoza. Prijelom kosti može biti djelomičan ili potpun. Fisura je nepotpuni prekid kontinuiteta kosti, a pojavljuje se pretežno na kostima nogu. Simptomi ovise o položaju i veličini fisure. Zbog toga su smetnje u funkciji ponekad jedva uočljive. Odmah poslije nastanka fisure bol uzrokuje šepanje, a lokalno je uočljiva oteklina.

U malih životinja preporuča se mirovanje i imobilizacija udlagama u periodu od 3 tjedna.

Fraktura ili prijelom kosti predstavlja potpuni prekid kontinuiteta kosti. Prema obliku može biti podužni, poprečni, kosi ili spiralni. Ponekad se kost slomi na više mjesta te se radi o zdrobljenom prijelomu. Ako je sačuvan kontinuitet kože, riječ je o zatvorenom prijelomu, za razliku od otvorenih ili kompliciranih prijeloma kod koji je uvijek prisutna infekcija. Pri frakturama su jako izražene funkcionalne smetnje ovisne uo lokalizaciji i vrsti prijeloma. U području prijeloma nastaje izdašna oteklina (prijelomni hematom), jaka bolnost, a uočljiva je i abnormalna pokretljivost.

Sigurna dijagnoza u oba slučaja postavlja se rtg pretragom.

Osnovna načela liječenja prijeloma jesu anatomska repozicija (postavljanje odlomljenog dijela u poziciju prije loma), te potpuna imobilizacija ulomaka. To se postiže tzv. konzervativnim liječenjem (fiksacijski povoj) ili operativnim spajanjem prelomljene kosti. Cilj je omogućiti optimalno stvaranje koštane mase koja će zatvoriti defekt i omogućiti dotadašnju funkciju. Fiksacija omogućava mišićnu relaksaciju, prijenos sile opterećenja mimo prelomljene kosti te onemogućava pomicanje ulomaka. U malih životinja gotovo svi prijelomi dobro zarastaju (osim kralježnice), a sam proces cijeljenja traje 3 - 4 tjedna.

Ukoliko dijelovi kosti ekstremiteta i nisu fiksirani, kost će - naravno početi sa zaraštavanjem, ali ishod nije uvijek povoljan. To znači da je moguće da kosti zarastu pod različitim nepovoljnim kutevima, da se u slučaju problema vezanih uz lomove u predjelu zglobova (uz iščašenja) formiraju tzv. lažni zglobovi i dr. Sve to organizam donekle može kompenzirati, ali ako su promjene nastale na funkcionalno važnijim pozicijama nastat će trajne smetnje u kretanju.

OZNAKE: