Odgovara:
Danijela Biban, dr.  vet.  med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P:  Imam mužjaka rotvajlera koji je prije mjesec dana ili slomio ili uganuo nogu. Od tada on skakuće na prednjoj nozi i zanima me kada bi on mogao normalno hodati? Za sada se polako počinje oslanjati na nogu, ali se još uvijek boji, no primjetio sam da kada potrči, trči na sve 4 noge i uopće ga ne boli . Kada će se osloboditi straha? Dino

O: Kako niste naveli koliko je star Vaš pas (postoje bolesti karakteristične kod štenadi i manifestiraju se šepanjem), koji je glavni uzrok šepanju (nije isto radi li se o istegnuću ili prijelomu) i na koji je način pas liječen, odgovorit ću općenito.

Uganuće (distorsio) je kratkotrajno razmicanje zglobnih površina, pri kojem dolazi do istezanja ligamenata i zglobne čahure, a u težim slučajevima može doći i do pucanja zglobne čahure. Uganuće nastaje kao posljedica nepravilnog opterećenja zgloba pri skoku ili pogrešnom koraku.

Klinički se uganuće manifestira iznenadnom hromošću visokog stupnja, oteklinom, temperiranošću i bolnošću zahvaćenog mjesta. U lakšim slučajevima životinja prestaje šepati za nekoliko sati ili dana, a oteklina spontano nestane. U težim slučajevima, kada je došlo do rupture zglobne čahure, prognoza je nepovoljna, a liječenje dugotrajno. Dijagnoza se postavlja na temelju kliničkog pregleda i Rtg pretrage.

Uganuće se liječi se stavljanjem hladnih, a zatim toplih obloga, mirovanjem te imobilizacijom bolesnog zgloba kroz minimalno 14 dana.

Prijelom (fractura) kosti označava prekid kontinuiteta koštanog tkiva. Može nastati uslijed neke traume ili spontano (ukoliko je kost kroz duži period izložena djelovanju neke vanjske sile).

Prijelomi mogu biti otvoreni i zatvoreni. Otvoreni prijelom je ozljeda kod koje je prekinut tijek kože ili mišića iznad kosti zbog pomicanja koštanih ulomaka. Kod zatvorenog prijeloma je očuvana cjelovitost mekih tkiva.

Prema obliku,prijelomi se dijele na :
1. poprečne ili kose
2. prijelome s više koštanih ulomaka
3. prijelome s defektom (otkine se dio kosti)

 Prema broju, prijelomi mogu biti jednostruki ili složeni.

Klinički se prijelomi manifestiraju oteklinom, bolnošću, krvarenjem ili krvavim podljevom (kod otvorenih prijeloma), životinja uglavnom štedi oboljeli ekstremitet, šepa, a zbog boli se manje kreće, slabije jede i depresivna je.

Zaraštavanje kosti ovisit će o uzroku koji je izazvao prijelom, ali i o dobi životinje - kod mlađih jedinki prijelomi brže zaraštavaju. Princip zaraštavanja prijeloma je da se vezivne stanice iz periosta umnažaju i oko mjesta loma stvaraju ''omotač'' koštane tvari. On okoštava i drži koštane ulomke. Nakon toga se preoblikuje i zamijenjuje koštanim tkivom.

Prijelomi se dijagnosticiraju Rtg pretragom. Liječe se fiksiranjem koštanih ulomaka kako bi se oboljeli ekstremitet što manje micao ili se liječe osteosintezom (operativnim zahvatom spoje se koštani ulomci). Zaraštavanje prijeloma je dugotrajno,u prosjeku 3-4 tjedna.

Naveli ste da Vaš pas još uvijek štedi bolesnu nogu pa je i za pretpostaviti da ga ona još uvijek boli. Kada će se potpuno osloboditi straha, teško je reći, budući je svako živo biće jedinka za sebe i ne postoji neka univerzalna formula prema kojoj bi životinja trebala reagirati. Kada osjeti da nema razloga štediti nogu, pas će se početi normalno kretati.

U međuvremenu, Vi mu možete situaciju olakšati davanjem Canina ''Arthro-tabs'', dijetetskog preparata koji pomaže u regeneraciji kostiju nakon iščašenja, uganuća ili lomova, a možete ih nabaviti u našim trgovinama. Osim toga, u našim ljekarnama postoje i specijalne medicinske hrane, koje su svojim sastavom namijenjene bolestima zglobova - Hill's ''j/d'', Royal Canin ''Mobility support for large dogs'' i Eukanuba ''Joint Mobility'', stoga Vas pozivam da nas posjetite.

OZNAKE: