Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam jedan mali problem što se tiče hladnovodnih ribica. Temperatura im je stalno oko 26 stupnjeva i ne pada pa bih vas molio da mi preporučite kako i na koji način da smanjim temperaturu vode jer znam da je njihova optimalna temperatura 18-23 stupnjeva! Da li će njima naškoditi takva temperatura?
Hvala, Ivan

O: Kod hladnovodnih ribica, optimalna temperatura vode u akvarijima je 18-23°C, dok u prirodi podnose i mnogo niže temperature pa su tako moguće varijacije od 4 do 40°C.

Visoke temperature nisu preporučljive jer se na taj način ubrzava metabolizam ribica i skraćuje se njihov životni vijek. Treba imati na umu i da je voda povećane temperature siromašnija kisikom.

Kako temperatura okoline utječe na temperaturu vode, najbolje rješenje je imati ujednačenu temperaturu okoline, tj. klimatizaciju. Ukoliko to nije moguće, akvarij možete hladiti s  plastičnom bocom napunjenom s vodom koju ste prethodno zamrznuli. Takvu bocu uranjate u akvarij u području najjačeg protoka vode, kako bi se temperatura spuštala što ujednačenije jer je potrebno da pad temparature bude postepen. Nagle promjene izazivaju šok i uginuće. Promjena temperature mora ostati u granicama od pola stupnja na sat i ne više od dva stupnja na dan.

Ako posjedujete grijač, nije ga potrebno isključivati jer on na sebi ima ugrađen regulator koji ga isključuje kada je temperatura viša od podešene.