Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam akvarij od 70 l, filter Tetratec namjenjen toj količini vode, pumpicu za zrak i lampu. Grijač imam već dugo vremena u ormaru jer je temperatura vode po ljeti preko 30ºC , a po zimi se spusti na 28-29ºC. U sobi uopće nije pretoplo. A voda također jako smrdi pogotovo ujutro. Redovito mjenjam 30% vode. Kako da snizim temperaturu i smanjim smrad? Hvala, Miroslav

O: Za smanjenje neugodnog mirisa preporučio bih vam ugradnju jačeg filtera. Niste naveli koliko često čistite filter materijal i da li redovito mijenjate spužvice u filteru.

Naime, kod pojačanog mirisa potrebno je čistiti filter skoro svakih deset dana, pogotovo ako je filter manjeg kapaciteta. Čudi me takva temperatura vode u akvariju, pogotovo ako ne koristite grijač. Pokušajte temperaturu vode izmjeriti staklenim toplomjerom koji se uranja u vodu.

Niste naveli položaj akvarija, tj. da li je postavljen u blizini prozora i izložen suncu, što može povećati temperaturu vode za ljetnih mjeseci odnosno blizina radijatora ili nekog drugog grijaćeg tjela tjekom zime.

Savjetovao bih vam da nam se javite kako bi od vas razgovorom dobili što više podataka i pokušali vam pomoći u otklanjanju tog problema.