Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam malog 11 mjeseci starog mješanca koji se cijelo vrijeme češe iza ušiju, grize kožu i dlaku na stražnjim nogama. Prije 5 mjeseci na desnoj stražnjoj nozi dlaka mu je bila otpala, odveo sam ga veterinaru koji je rekao da je neka upala (na žalost se ne sjećam dalje), dao mu je neki antibiotik (u injekciji) i već za tjedan dana se počeo oporavljati, da bi se nakon 5 tjedana u potpunost oporavio (možda to ima veze s tim). Hranim ga Pedigree hranom (valja li Pedigree hrana i biste li mi možda preporučili drugu?). Nadam se da mi možete pomoći, hvala, Josip

O: Vaš ljubimac vjerojatno ima problem kao mnogo pasa ove jeseni i zime.

Ljeto je bilo dugo i pretoplo i naši ljubimci, koji se ne znoje poput ljudi, pojačano su gubili dlaku, a sve skupa je izmorilo kožu koja je bitan dio organizma u funkciji održavanja tjelesne temperature. Otpornost kože je znatno smanjena te su se bakterije (stafilokoki i streptokoki) na koži raširile i razmnožile u velikom broju i izazivaju upalne promjene (crvenilo, svrbež, ranice).

Ljubimcu treba pomoći kvalitetnom ishranom, po potrebi i medicinskim dijetama kao što su Eukanuba - Dermatosis Formula, Royal Canin - Hypoallergenic ili Hill's- d/d. Dijetalnu ishranu treba provoditi najmanje 2 mjeseca, te se nakon toga vratiti na hranu koju ste prije koristili uz potporu vitamina: Biotin pasta, Ungiotin prašak ili neki drugi preparat namijenjen problemima kože i dlake.

Za redovnu prehranu svakako preporučujem premium program Alleva, na koji psi odlično reagiraju, a u okviru kojeg postoje proizvodi namijenjeni osjetljivim psima s kožnim reakcijama (janjetina i riža, patka i ječam, riba i riža).

OZNAKE: