Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Molila bih za Vaš savjet oko problema kojeg imamo s ponašanjem naše kujice, pasmina shih-tzu, sada je stara godinu i pol dana. Naime, kujica se jako boji drugih pasa, neovisno o veličini pa čak i pasa puno manjih od nje same (čiuvave, jorki, štenci). Kujicu smo dobili kada je bila stara 4 mjeseca i prema našem saznanju nije nikada imala neki agresivni susret s drugim psom, dapače, u uzgajivačnici je živjela u izvrsnim uvjetima s drugim shih-tzuima, mamom, tatom, braćom. Pomislili smo da bi razlog možda mogla biti i ta prvotna prevelika zaštićenost?! Inače je bojažljive naravi, no najveći strah pokazuje upravo prema psima.

Prilikom šetnje kad ugleda drugog psa, a na uzici je, zaobilazi ih u širokome luku te podvije rep, ako se pas približi želi se strgnuti s uzice da pobjegne, iako je očito da on nema agresivne namjere. Ako nije na uzici pobjegne doma. Pse s kojima se susreće redovno prilikom šetnje i s kojima se je već upoznala i provela neko vrijeme zove na igru te uživa u njihovom društvu (iako joj je i s njima bilo potrebno puno prilagodbe). Nikada nije agresivna, uvijek prvo legne na pod na leđa (kao da se preda). Htjeli bismo joj pomoći da se oslobodi neracionalnog straha, no ne znamo kako. Pokušali smo joj pokazati da se ne mora bojati, ali tada je to dovelo samo do još veće panike. Njen strah skoro pa da nalikuje na fobiju. S druge strane obožava ljude i ljudsko društvo, te svakom pristupa. Da li nam možete dati savjet kako da pristupimo rješavanju ovog straha? Zahvaljujem, Kristina.

O: Osjećaj poput straha obrambeni je mehanizam u pasa. Psi pokazuju racionalan i iracionalan strah. Racionalan strah bi bio npr. strah od veterinara i veterinarske ambulante, a iracionalan strah npr. čovjek sa štapom, kišobran, drugi psi i sl. Strah dovodi do napada panike kod kojeg pas može hiperventilirati, tresti se, hodati naprijed-nazad, pojačano sliniti i sl.

Fobija je izraženi trajni strah, najčešće prekomjeran ili neopravdan, a pojavljuje se u vezi očekivanja specifičnog objekta, osobe ili situacije. Kao posljedica straha javlja se agresivnost ili bijeg. Pas najprije zauzme "ukočen"stav pa ako to vlasnik ne primjeti i dalje se kreće prema izvoru straha, pas će početi režati pa napadati ili će početi biježati.

Psi koji su agresivni jer su uplašeni obično imaju problema s prepoznavanjem spola kod drugih pasa. Oni nikako ne mogu razlikovati je li ispred njih mužjak ili ženka prije nego se okome na njih.  Postupak  je obično gori ako su psi na uzici ili se osjećaju stjerani uz zid. Situaciju nesvjesno mogu pogoršati i sami vlasnici ako im je pas blizu kad je reakcija već potaknuta.

Vaša kujica ima psihološki problem koji može biti nasljedan ili stečen. Važno je da stekne povjerenje pa kod susreta s drugim psom Vi morate pokazati smirenost koju bi trebali prenjeti na kujicu. Mazite je i ohrabrujte, pokušajte u šetnju ponijeti i četku pa je četkajte da joj skrenete pažnju. Ako vidite da se i dalje boji udaljite se od drugog psa. Strah bi se mogao prevladati kroz naviku da se mora susretati sa psima. Nikada je nemojte prisiljavati  na druženje sa psima. Prevladavanje straha od drugih pasa mogao bi biti dug proces koji traži mnogo strpljenja.

Tijelo, duh i um čine jedinstvo. Ako životinja izađe iz svoje ravnoteže postane kronično bolesna, nešto nije u skladu, postoji neki deficit, slabost ili zastoj.

Postoji Bachova cvjetna terapija priređena u kuglicama i jednostavne je primjene. Terapija za strah 10 g sadrži o.1 g cvijetne mješavine. Terapija se daje 1-2 x dnevno kroz mjesec dana ovisno o težini, 5-1o globula u jednoj dozi. Preparat možete kupiti u ljekarni Pet Centra.

OZNAKE: