IvanaSarcevicHorvat Joomla


Odgovara:
Ivana Šarčević Horvat, dr. med. vet. 
Pet centar, Kralja Petra Svačića 61, Osijek

P: Imam mačka kojeg sam udomila sa sela, i tamo je bio u kontaktu sa drugim mačkama, i živjeli smo u stanu od njegovog  5-og mjeseca starosti do sada (sada ima godinu i mj. dana), ali preselili smo u kuću, a oko kuće ima dosta mačaka (dvije kastrirane koje su kod bake na katu i još 3 od susjeda koje nisu kastrirane), on se počeo tjerati i špricati i jako se dere čim ugleda neku drugu mačku, ne želi biti u kući i spava u garaži (garaža ima tepih, u njoj nikad nije bio auto, i voli tamo biti) bio je jučer na kastraciji, međutim danas se već potukao s jednim mačkom, i baš on napada prvi, ja ne znam šta da radim, da li da ga puštam van da dolazi u dodir sa drugim mačkama ili ne, a opet glupo mi je da "živi" u garaži ili da bude zatvoren u sobi. Patricia

O: Mačke su po prirodi društvene životinje i Vaš mačak se pokušava uklopiti u zajednicu mačaka u Vašem susjedstvu. U svakoj mačjoj zajednici vrijede zakoni tko je na vrhu, a tko na dnu hijerarhijske ljestvice. Novopridošle mačke se moraju izboriti za svoj položaj u društvu. Najjači mužjak postaje glavni mačak na svom području, on kontrolira glavninu teritorija i u borbama pobjeđuje. Međutim, to ne znači da je na prvom mjestu kad je u pitanju parenje sa ženkama, one biraju mužjake.

Nakon nekog vremena vrijednosti testosterona u tijelu Vašeg mačka će pasti, a time i njegov značaj na društvenoj ljestvici, stoga neće imati više potrebu boriti se za teritorij, obilježavati ga urinom, skitati se u potrazi za ženkama. Možete mu pomoći tako što ćete spriječiti druge mačke da dolaze u Vaše dvorište i tuku se s njim.

Vaš mačak je izabrao garažu za svoje omiljeno mjesto za odmor, kasnije, pogotovo zimi, vjerojatno će mu draže biti u kući.

 

OZNAKE: