Odgovara:
Davorka Balantin, dr.  vet.  med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Ne znam kako da odredim vrstu svojeg hrčka: je li sirijski, sibirski ili kineski itd.? Kada odredim vrstu, znati ću što trebam raditi. Molim da mi odgovorite kako da odredim vrstu.
Hvala, Sandro

 

O: Hrčci spadaju u porodicu Muridae, red Rodentia. Porijeklom su iz Euroazije, pretežno su biljojedi koji se hrane lisnatom hranom, voćem, žitaricama, raznim sjemenkama i ponekad insektima.

 

Hrčak je aktivan noću, a dane provodi spavajući.

Hrčci imaju sa strane, u području obraza tzv. vrećice, što je zapravo koža koja se može proširiti, a služi im za skupljanje hrane i na taj način je transportiraju do nastambe.

 

U dućanima za kućne ljubimce se najčešće mogu naći sirijski ili zlatni hrčak, ruski hrčak, kineski hrčak i sibirski hrčak.

 

Sirijski hrčak ili Mesocricetus Auratus, porijeklom je iz Sirije, a još se naziva i Zlatni hrčak. Ova vrsta hrčka dolazi u nekoliko varijacija boja. U prirodi je originalna boja zlatna, a u pet shopovima se može vidjeti u kombinaciji smeđe, svijetle ili tamnije s bijelom bojom, bež u kombinaciji s bijelom i crnom u kombinaciji sa bijelom. Nadalje, plava, boja cimeta, tamno siva, srebrna, a moguća je i varijanta sa smeđom, bijelom i crnom bojom (trobojni). S donje strane tijela dlaka je svjetlija. Dužina dlake također je različita pa postoje kratkodlaki, dugodlaki, a i sirijski hrčci bez dlake. Ovo su kućni ljubimci koji su vrlo umiljati i društveni. Veličina koju postignu kao odrasle jedinke je između 10 i 15 cm, a težina 150-200 grama. Imaju vrlo mali rep i nemaju gotovo nikakav miris. Kratkog su životnog vijeka koji iznosi oko 2,5 godine.

 

Kineski hrcčk potječe iz Mongolije i sjeverne Kine. Muški su primjerci veći od ženki. Veličine su 10 centimetara, a životni vijek im je 2-3 godine. Najčešće dolaze u crno-sivoj boji, sa svijetlijim nijansama ili bijelim sa donje strane tijela. Kineski hrčci izgledaju kao miševi.

 

 

Bijeli ruski hrčak se još naziva i sibirski. Porijeklom je iz istočnog Kazahstana i sjeverozapadne Rusije, veličine je 8-10 cm, Krzno mu je po zimi bijele boje, ali se mijenja s obzirom na dužinu dana. Životni mu je vijek prosječno 2 godine i rjeđe od sirijskog i kineskog hrcka se može naći u dućanima za kućne ljubimce.