Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam štenca zlatnog retrivera starog dva mjeseca koji stalno pije vodu. Npr. malo se poigra i odmah popije vodu, naravno odmah piški. Kako ga pokušavamo naučiti na piškenje na za to određenom mjestu, da li mu smijemo na večer uskratiti vodu, odnosno dati mu vodu u par navrata umjesto da mu je zdjelica sa vodom cijelo vrijeme dostupna? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru,
Tamara

O: S obzirom da štenad ima brži metabolizam nego odrasli psi, tako ih treba i češće hraniti i poželjno im je rasporediti dnevni unos hrane na tri do četiri obroka. 

A samim time i potrebe za vodom dolaze u češćim intervalima.  Tim više, zaigrani štenci troše više energije i brže se, zbog same igre, umore pa su im i potrebe za vodom povećane. Sukladno navedenom, češće mokrenje u štenadi, također je normalna pojava.

Niste naveli sa čime hranite Vašeg ljubimca, ali u svakom slučaju svježa voda u zdjelici trebala bi mu biti uvijek na raspolaganju.

Smatra se da psi normalno dnevno popiju 20-40 ml vode na pola kilograma tjelesne težine, a sve što je iznad toga smatramo polidipsijom. Polidipsija, odnosno pojačana žeđ, manifestira se unosom većih količina vode od normalnog, što će rezultirati poliurijom (učestalim mokrenjem). Polidipsija i poliurija smatraju se ranim znacima određenih bolesti kao što su: zatajenje bubrega, diabetes mellitusa, piometra (gnojna upala maternice), bolesti jetre, hiperkalcemija ili problemi sa štitnom žlijezdom.

Učestalo mokrenje može biti i jedan od simptoma infekcije mokraćnog sustava, uslijed čega se pojavljuje mala količina mokraće ili svega nekoliko kapi, neugodan miris urina, zamućena mokraća, bol prilikom mokrenja, krv u mokraći, suprapubična bol, a životinje često zauzimaju i karekterističan stav, koji je prouzrokovan bolnošću.

Učenje pasa vršenju nužde vani je individualno. Neki psi steknu naviku nuždu obavljati van već sa 3-4 mjeseca (u fazi privikavanja zna se dogoditi da pokoji put nuždu obave i u stanu), dok neki psi tu naviku steknu u nešto starijoj dobi, od 5-6 mjeseci. Stoga, budite ustrajni u odgoju Vašeg šteneta i to čim više metodama nagrade, a manje kažnjavanjem.

OZNAKE: