Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Pročitala sam da za odvraćanje šteneta od vršenja nužde na pojedinim mjestima treba pošpricati to mjesto sa sprejem Get off, a u pet shopu su mi rekli da taj sprej sprečava štene da se uopće približi tom području i da je pomalo toksično. Što da radim? Ipak mu je cijena oko 100 kn, pa ne znam da li kupiti ako na kraju neću upotrebljavati? Čime se još mogu koristiti u tu svrhu?
Hvala na odgovoru, Sanja.

O: Postoji više preparata koji se koriste za odbijanje pasa da vrše nuždu na nekom području, bilo da se radi o vanjskom ili unutarnjem prostoru.

WASH&GET OFF sprej je preparat za odbijanje i čišćenje, koji nakon čišćenja i tretiranja prostora ovim preparatom spriječava životinju da dođu na taj prostor. Sprej ne šteti ljudima i životinjama. Postoji i Beapharov preparat "HUNDEFERNNALTE-ZERSTAUBER", odbojni miris koji će odbijati psa da vrši nuždu na pošpricanom mijestu. Gimbornov preparat "STUBEN-SAUBER" također ima odbojan miris koji će odbijati psa od neželjenog mijesta.

Idealno bi bilo koristiti te preparate uz preparate koji privlače pse da vrše nuždu na određenom mjestu. Postoji više preparata koji za to služe:
- Karlijev preparat "PUPPY TRAINER"
- Beapharov "STUBENREIN TRAINER"
- Gimbornov "STUBENREIN"

Sve su to privlačni mirisi za vršenje nužde. 

Sve navedeno treba uskladiti pravilnim odgojem, tj. nagrađivanjem šteneta kad obavi nuždu na za to predviđenom mjestu i kaznom kad obavi gdje ne bi trebao.

Utješno je što štenci relativno brzo nauče nuždu vršiti vani.

OZNAKE: