Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Da li je moguće kod vas nabaviti FronLine i/ili BioKill poduzećem s obzirom da živimo u Zavidovićima, BiH. Imamo mladog shi-tzua (9 mj.) i nešto stariju mješanku shi-tzua (oko 2 g.) koji s nama žive u stanu. Očito je da psi imaju buhe i vec smo koristili Frontline spot i Vitakraft sprey za tretiranje stambenog prostora. Mlađi pas često češe uši i gotovo mu je sa njih potpuno opala dlaka i ima ljuštenje kože i perut. Jasno je da tretman protiv buha treba da više puta ponovimo ali nam je teško nabaviti određene preparate. Također, čime ublažiti svrbež kod nas samih. Namjeravamo voditi pse i na pregled kod veterinara u Sarajevo ili negdje gdje bi dobili kvalitetan tretman. Unaprijed hvala, Pavle Grebenar

O: Pet centar, na žalost,  nema mogućnost dostave robe niti plaćanja poduzećem.

Frontline (djelatna tvar je fipronil) je insekticid i akaricid iz skupine fenilprazola (adultocid). Frontline spot on nakon jedne aplikacije djeluje protiv krpelja 3 - 4 tjedna, a na buhe 6 tjedana. Aplikacije bi bilo poželjno ponavljati jednom mjesečno.

Ako je stan zaražen buhama, u vrlo kratkom roku broj buha će se enormno povećati. Čim primjetite buhe u stanu treba brzo regirati. Osnovno je stan dobro usisati, a vrećicu nakon usisavanja baciti (odmah). Na ovaj način riješit ćete se barem 40% buha. Sljedeće što morate uraditi je tretirati prostor s nekim od insekticida. Insekticidi u obliku spreja su dobri za prskanje namještaja jer ne ostavljaju mrlje, a u obliku praška za kuteve, tepihe, prostor iza ukrasnih lajsni i slično. Nužno je tretirati i prostor ispod tepiha. Ostavite preparat da djeluje barem 1 sat (obavezno držite prozore otvorenima, a usta i nos zaštitite maskom; najbolje je da ne boravite u prostoriji tih sat vremena), nakon sat vremena ili više ponovo sve usišite a podove prebrišite vlažnom krpom. Ne zaboravite poslije usisavanja baciti vrećicu (u kontejner, tj. van prostora stana). Bilo bi dobro cijeli postupak ponoviti još dva puta u razmaku od 10 dana.

Vaš pas po opisanom ima ozbiljnih dermatoloških problema i trebali biste čim prije posjetiti veterinara. Za ublažavanje svrbeža koji je nastao kao posljedica ugriza buhe morat ćete savjet potražiti kod vašeg liječnika ili dermatologa, jer se radi o humanim preparatima.

OZNAKE: