Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam muškoga basseta hounda (star 16 mjeseci) i do sada je bio hranjen sa Royal Canin maxi junior + pomiješana pseća konzerva koja je za njegovu težinu, ali za pse do 15 mjeseci. Shodno odrastanju trebamo preći na maxi adult koja ima veće granule. No, njemu su izgleda veće granule prevelike zbog njegove proždrljivosti te ih "kirurški" odstranjuje i jede samo sastojak iz konzerve. Ako nema sastojka konzerve ne pomišlja niti jesti. Do sada je pojeo sve manje granule (maxi junior).
Pitanje: da li je problem ako se nastavi hraniti s maxi junior? Probali smo i postepeno preći na granule Hill's-a i Eukanube, ali promjena mu se nije svidjela!

Drugo pitanje: imate li u budućnosti u planu na web stranici otvoriti forum gdje bi ljudi mogli međusobno razgovarati o svojim iskustvima s kućnim ljubimcima? Uz pozdrave, Buljan.

O: Hrana namijenjena štencima i mladim psima izbalansirana je za organizme koji rastu. Psi velikih pasmina završavaju rast i razvoj u dobi od 15 mjeseci.

Programi za odrasle pse (adult) konciprani su tako da zadovoljavaju hranidbene potrebe prosječno aktivnog formiranog psa(maintenance). Za radne pse namjenjeni su visoko energetski programi deklarirani kao "Performans", "High energy" ili "Energy", a za pretile "Light".

Udio pojedinih nutrijenata u hrani različit je za različite starosne kategorije. Tako je u hrani za mlade pse velikih pasmina viši udio bjelančevina, minerala i nekih vitamina. Nastavite li prehranu programom za mlade pse Vaš će ljubimac unositi preveliku količinu bjelančevina što može imati za posljedicu pojavu zdravstvenih problema. Naravno da se ovo odnosi na dulje vremenske periode, a ne recimo 1-2 mjeseca, ili nešto dulje.

Pri uvođenju i miješanju hrane za odrasle budite uporni. Vaš pas više voli hranu za mlade jer su granule dehidrirane hrane za štence manje, mekše i prhkije od onih za odrasle, ali odastao pas zdravih zubi i čeljusti treba jesti tvrđi granulat. Njegova je prednost što pas žvačući jača čeljust, zubno meso i čisti naslage ostataka hrane sa površine zuba. Time se prevenira nastanak plaka i formiranje zubnog kamenca.

Vaš prijedlog o otvaranju foruma na našoj web stranici je zanimljiv te ćemo ga svakako razmotriti.

OZNAKE: