Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Štenca aljaškog malamuta hranim "Alleva gigant puppy & junior" hranom, s kojom sam izrazito zadovoljna. Međutim, imam nekih nedoumica. Poznato je da se kostur velikih pasa razvija i do 15. mj. starosti, a da se do tad pas treba hraniti hranom za štence i mlade pse, (na kojoj piše da je za pse do 12 odnosno 24 mj. starosti). Kada da prijeđem na Alleva adult hranu i mora li to biti "Alleva gigant adult" hrana ili mogu koristiti "Alleva plus fish & rice" za koju mi se čini da bi najbolje zadovoljavala potrebe njegovog zahtjevnog dlačnog pokrivača? Da li bih uz "Alleva plus fish & rice" trebala koristiti neke dodatke prehrani za zaštitu kostiju i zglobova (budući da je to "Ahilova peta" velikih pasmina ), i ako trebam, koje?

Lijepo Vas molim da mi ne preporučujete hranu drugih proizvođača, jer bih željela ostati vjerna Allevi, a uvjerena sam da se iz palete Alleva proizvoda mogu zadovoljit SVE potrebe mog psa! U/naprijed od srca hvala!!! Lidija

O: Alleva Giant puppy&junior hranu štencima posebno velikih pasmina pasa (Rotvajler, Newfoundland, Mastif, Bernardinac, Njemačka doga ...) treba davati do godinu dana starosti, a zatim treba preći na Allevu Giant adult. Nema potrebe davati Alleva hranu za štence psima starosti preko godinu dana jer Alleva giant adult također sadrži glukozamin i hondroitin-sulfat za pravilan razvoj muskulature i zglobova. Stoga Vam preporučujem da psu od 12-18 mjeseci dajete hranu Allevu giant adult, a tek nakon 18 mjeseci Allevu plus fish i rice. Jednaku podijelu hrane za pse ima i Science plan (Hill's) za štence i pse velikih pasmina pasa. Do godinu dana se daje Puppy large breed, a od godinu dana Adult large breed.

Uz Allevu fish&rice preporučljivo je, budući da se radi o malamutu, dodavati povremeno glukozamine koji osim što regeneriraju hrskavice, tetive i ligamente sadrže i druge tvari (npr L-karnitin) koje imaju značajnu ulogu u radu srca i skeletne muskulature, te također sadrže i neke vitamine i mikroelemente (Selen). Dokle god je pas zdrav i nema problema s lokomotornim sustavom, nije mu potrebno konstantno dodavati preparate za kosti i zglobove. Dovoljno je te preparate davati u kuri od 2 - 3 mjeseca u komadu i nakon toga napraviti pauzu od 2 - 3 mjeseca.

OZNAKE: