Odgovara:
Danijela Biban, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam havanezericu staru godinu dana i dlaka joj je nešto kraća nego što bi trebala biti. Probala sam preparat Ungiotin prah i Biotin u prahu od Canine. Davala sam joj navedene preparate dva i pol mjeseca (2mj. Ungiotin i 2 tjedna Biotin), međutim znatnije promjene nisam zamijetila. Lijepo Vas molim za savjet koji preparat koristiti i trebam li napraviti pauzu? Unaprijed hvala, Jelena

O: Havanezer (Bischon Havanais) je mala pasmina, 20 - 28 cm visine i obično 3 - 6 kg težine. Spada u toy pasmine i koristi se isključivo kao pas za društvo (kućni pas).

Nježnog je temperamenta, vrlo se lako veže za svoje vlasnike, pa su psi ove pasmine pogodni za obitelji sa djecom.

Ova je pasmina vrlo razigrana i tolerantna, stoga se dobro slaže sa drugim psima ili drugim kućnim ljubimcima. Lako uče brojne nove vještine, stoga su ih kroz povijest upotrebljavali kao cirkuske pse.

Unatoč tome što se radi o malome psu, snažne je građe, a dojam upotpunjuje bujna, duga, svilenkasta dlaka.

Ponekad se dešava da jedinka ima nešto kraću dlaku od uobičajene.

To se uglavnom događa kod parenja dvaju roditelja od kojih su oba nosioci recesivnog gena (koji određuje da dužina dlake bude kraća od uobičajene), ali sami roditelji nemaju izraženu tu osobinu (odnosno roditelji imaju dlaku uobičajene dužine). Pritom se može dogoditi da parenjem dvaju takvih roditelja, dio legla ima normalnu dužinu dlake, a da je dio štenaca "kratkodlak", s dlakom paperjastom na opip. Obično se takvi psi diskvalificiraju na izložbama.

U medicinskom smislu, kraća dlaka ne predstavlja zdravstveni problem, no budući se na izložbama ne tolerira, takvim se jedinkama zabranjuje parenje, ne bi li se na taj način spriječilo pojavljivanje ovog problema u budućnosti.

Lako je moguće da Vaša ljubimica pripada upravo ovoj skupini, budući ste, unatoč trudu da potaknete rast dlake, ostali bez konkretnog rezultata. Možda ne bi bilo na odmet da pokušate još jednom, nakon pauze od mjesec dana, a ukoliko se ni tada ne pokažu rezultati, ostaje Vam da svoju ljubimicu prihvatite takvu kakva je, sa svim njenim vrlinama i manama.

OZNAKE: