Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P:  Imam psa labradora kojem prekomjerno otpada dlaka. Star je 7 mjeseci i to mu već traje od dolaska u moj dom. Išla sam kod veterinara i dao mi je specijalnu hranu protiv otpadanja nazivom: DEMATOSIS. I tablete-DERMANORM. Ali mu dlaka i dalje otpada. Možete li mi pomoći? 
Tea

O: Dlaka psa raste i otpada ("linjanje") ciklički. Postoji period intenzivnog rasta, koji se izmjenjuje s prijelaznim razdobljem, nakon kojeg slijedi period mirovanja. Linjanje počinje kada je spremna nova dlaka.

Na ciklus rasta utječe više čimbenika, kao temperatura okoliša, povećanje ili smanjivanje dnevnog svjetla, hormoni, ishrana, stres i genetska osnova. Ispadanje dlake najobilnije je u proljeće, kada pas više ne treba zimsko gusto krzno i ponovo u jesen, kada se kraće ljetno krzno zamjenjuje dužim, gušćim pokrovom i novim rastom poddlake. Psima koji borave u grijanim i klimatiziranim stanovima često je poremećen ovaj prirodni ritam, stoga se mnogi linjaju tijekom cijele godine. Linjanje je različito kod različitih pasmina.

Gubitak dlake ili alopecija razlikuje se od linjanja, jer je karakterizira djelomični gubitak dlake. Nastaje zbog nemogućnosti rasta dlake, uklanjanja dlake lizanjem i češanjem ili dlaka spontano ispada. Alopecija može imati više uzroka. Predisponirajući faktori za kožne bolesti su oni koji narušavaju epidermalni integritet kao što je češanje, udarac, visoka vlaga, prljavština, zapetljana dlaka, kemijska iritirajuća sredstva, vrlo niske ili vrlo visoke temperature, te parazitarne infekcije. Nabrojenom mogu doprinijeti i faktori kao što je manjak pojedinih nutrijenata u prehrani (npr. vitamini - B kompleks, vitamin A; minerali - cink; esencijalne masne kiseline - omega 3 i omega 6) koji dovode do poremetnje zaštitne funkcije kože, ali i padu imuniteta organizma. Tako već nedostatak masti u hrani uzrokuje suho perutanje kože, otpadanje dlake, tzv. parakeratozu. Opadanje dlake javlja se kao ograničeno ili kao prorjeđenje dlake cijelog tijela. Koža na bezdlačnim površinama ponekad nije vidljivo promjenjena, ali je vrlo često promjenjene boje i izgleda.

Preporučam Vam da štenetu jelovnik obogatite vitaminsko mineralnim dodatkom (npr."Vitapet" pasta) ili biotinskim preparatom (vitamin H) koji služi za regeneraciju dlake i kože (npr. "Biotin forte", "Ungiotin").

Napomenula bih još da je od velike važnosti duljina davanja posebne medicinske hrane i/ili dodataka prehrani. Naime, minimalni period za poboljšanje stanja kože i dlake je 6 do 8 tjedana.

Iščetkavajte Vašeg ljubimca svakodnevno kako biste iščešljali odumrlu dlaku i potaknuli cirkulaciju, te obratite pozornost na eventualne promjene na koži. Ako se stanje ne stabilizira, odvedite ga na dermatološki pregled. Preporučila bih Vam Kliniku za unutrašnje bolesti Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

OZNAKE: