Sanela Mustafagic


Odgovara:
Sanela Mustafagić, dr. med. vet.
Pet centar, Bože Gumpca 32, Pula

P: Imam mačka starog otprilike 6-7mjeseci i od prije tjedan dana sam primjetila da intenzivno liže svoje spolovilo i primjetila sam da oko njega ima zgrušane krvi. Nije kastriran i ne izlazi često van, uredno se hrani i izgleda zdravo, zanima me što bi to moglo biti i kako mu pomoći. Hvala. Helena

O: Mace se normalno uređuju, ližući tijelo, noge, genitalno područje, ali prekomjerno lizanje genitalnog područja bi moglo ukazivati na zdravstveni problem.

Ne smijemo zaboraviti da je mačić star 6-7 mjeseci moguće u pubertetu ili će uskoro biti pa me zanima jeste li primijetili  obilježavanje teritorija urinom jakog, neugodnog mirisa? Mužjacima u pubertetu počinju se razvijati i debeli, mesnati jastučići na obrazima, kao zaštita od ugriznih rana drugih mužjaka, a takav mačak  pokazuje i izrazitu želju za izlazak van. Manja količina bijeložutog iscjetka iz prepucija nema nikakav klinički značaj, ali iscjedak ne bi smio sadržavati primjesu krvi, urina, gnoja.

Potencijalni uzroci primijećene zgrušane krvi oko prepucija bi mogli biti: povreda prepucija/ penisa, urinarne infekcije, kamenci i sl. Od bolesti donjeg dijela mokraćnih puteva (mokraćnog mjehura i uretre) rjeđe obolijevaju mačke mlađe od godinu dana, a simptomi koji se pritom mogu javiti su: učestalo uriniranje male količine mokraće, krv u urinu, bolno uriniranje , depresija, skrivanje i sl. S obzirom na to da mačak boravi u kući i pretpostavljam ima svoj WC, ne bi trebao biti problem obratiti pažnju na uriniranje i promjene u ponašanju životinje.

No svakako preporučujem posjet veterinaru koji će obaviti klinički pregled životinje i po po potrebi dodatne pretrage. 

 

OZNAKE: