Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam boxera starog 3 godine, i veliki problem - stalno se linja tijekom cijele godine. Pio je i vitamine za dlaku, jede hranu za boxere Royal Canin, ali sve uzalud. Što da radim? Napominjem da sam bila kod svog veterinara mnogo puta i nema nikakve promjene. Hvala na odgovoru, Vesna

O: Linjanje je fiziološki proces kojim se mrtva dlaka zamjenjuje sa novom, a krzno postaje sjajnije. U prirodi se životinje najčešće linjaju dva puta godišnje, a slično je i sa psima koji se drže vani. Linjanje je u pasa, kao i kod mnogih divljih životinja, uvjetovano temperaturom okoliša.

Normalno linjanje traje relativno kratko, no ponekad se taj period produži i signalizira da se u organizmu nešto zbiva. Pojačano i produženo linjanje može biti posljedica hormonalnog poremećaja; pada imuniteta uslijed neke druge bolesti; nedostatka vitamina (najčešće biotina i vitamina A); nekvalitetne i nedostatne ishrane; nakon operativnih zahvata (npr. sterilizacija/kastracija).

Ako se psi drže preko cijele godine u kući na podjednakoj temperaturi, često se linjaju tijekom cijele godine. Osim toga, grijanje u zimskim mjesecima te hlađenje u ljetnim često dovodi do prekomjerno suhog zraka u prostoriji koji kao takav dodatno stvara opterećenje na kožu i dlačni pokrivač. Naime, u tom slučaju redovita je pojava krhkije dlake, lomljivije a ponekad poprimi neuredan izgled, bez sjaja.

Neovisno o tome radi li se o periodu linjanja ili ne, psa je potrebno redovno (svakodnevno) četkati, čime ćete ukloniti suvišnu dlaku, ali i pojačati cirkulaciju u koži, što će smanjiti ispadanje, a dlaka će postati ljepša i sjajnija.

Što se hrane tiče, Royal Canin je zaista izvrstan izbor, no ako se radi o psu sa osjetljivijom kožom možda bi bolji izbor bila neka od hrana za takvu namjenu (npr. "Sensitive skin" (Hill's), "Sensitive skin" (Eukanuba), losos i riža (Pro Plan) iz regularnog programa ili "Skin support" (Royal canin), "Dermatosis" (Eukanuba) ili Prescription diet Canine d/d (Hill's) iz medicinskog programa).

Budući da niste naveli koje ste dodatke prehrani do sada koristili kako bi riješili ovaj problem, preporučila bih Vam ''Dermanorm'' kapsule ili ulje (Vetoquinol); ili ''Dermcaps'' (Canina). Oba ova preparata sadrže esencijalne masne kiseline za jačanje otpornosti kože, smanjuju linjanje, a dlaka postaje sjajnija. Osim toga, u našim dućanima možete naći ''Biotin'' (Canina), u obliku praha i tableta, koji je također dobar izbor kod linjanja i općenito za popravljanje stanja dlačnog pokrivača.

Napomenula bih još da je od velike važnosti duljina davanja posebne medicinske hrane i/ili dodataka prehrani. Naime, minimalni period za poboljšanje stanja kože i dlake je 6 do 8 tjedana.

OZNAKE: