franjo_hrgota

Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula   


P:
Danas sam pronašla malog vrapca i spasila sam ga od mačke koja ga je najvjerojatnije donijela iz gnijezda. Ptičica ima perije i jako slabo leti te nismo u mogućnosti ju vratiti u gnijezdo. Ne znam što da radimo i kako da ju hranimo te s čime. molim vas za pomoć. Hvala. Ema


O:
Vrapčići se rađaju bespomoćni i potpuno ovisni o roditeljima. Oni ih hrane sve do starosti od oko šest tjedana. Kada su stari desetak dana, vrapčići počinju skakutati u gnijezdu iz kojeg mogu i ispasti u pokušajima da nauče letjeti.Majka će ih nastaviti hraniti i ako ostanu na zemlji sve dok ne nauče letjeti a to najčešće bude kroz nekoliko dana, ovisno koliko su opernaćeni.Obično su potpuno sposobni za letenje u starosti od oko tri tjedna ali ih roditelji hrane još dva-tri tjedna dok u potpunosti ne ojačaju i savladaju sve "vještine" Upravo u periodu učenja letenja vrapčićima prijeti opasnost od predatora jer često padaju i ozljeđuju se, što ih čini lakim plijenom.Također u tom periodu ih i ljudi znaju pronaći pa je pretpostavka da je i Vaš vrapčić star između 3i 5 tjedana. U prirodi, roditelji ih hrane insektima a kasnije, kao odrasli, hrane se sjemenkama. Ukoliko imaju perje, potrebno ih je hraniti svakih sat vremena a svakako ne bi trebali biti bez hrane duže od dva sata.

 
Kroz određeno vrijeme morat ćete vrapčića hraniti iz ruke sve dok se potpuno ne osamostali. U početku možete kombinirati da se vrapčić malo hrani sam a malo iz ruke. Samostalno uzimanje hrane počinje u starosti od oko mjesec dana ali je nužno i dalje nastaviti sa ručnim hranjenjem. Što se tiče hrane, postoje razne kombinacije a najjednostavnija je prehrana gotovom hranom za mlade ptice. O tome možete više pročitati na Ručno hranjenje mlade ptice.

OZNAKE: