Odgovara:
Davorka Balantin, dr.  vet.  med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Kuja labradora ima 8 štenaca starih 3 dana, u početku je mlijeko bilo obilno, no čini nam se da se nakon 3. dana količina mlijeka smanjila i kao da se štenci muče kod sisanja. Tokom dana nisu nemirni i uglavnom spavaju, ali me zanima kako prepoznati da kuja nema dovoljno mlijeka. U slučaju da nema dovoljno, kako prehraniti tako male štence? Unaprijed hvala na odgovoru, Tamara

O: Dokle god štenci miruju i ne cvile, znači da su siti i da im je dobro. Za sada je samo potrebno da kuji pojačate prehranu, te da joj hranu dajete ad libidum, što znači da hrana mora biti stalno dostupna zbog pojačanih energetskih potreba kuje.

Svakako Vam preporučam neku od superpremium hrana (Hill's, Eukanuba, Royal Canin, Proplan) i to varijantu namijenjenu za skotne kuje ili Alleva "Hige energy". To su uglavnom ili hrane za štence ili hrane za aktivne pse, ovisno o proizvođaču.

U slučaju potrebe, u Pet centru možete nabaviti i zamjensko mlijeko za štence, koje se daje od prvog dana života štencima te kujama koje doje. To mlijeko u prahu u potpunosti može zamijeniti kujino mlijeko. Složenim postupkom je odstranjena laktoza (mliječni šećer) koja kod štenaca i pasa uzrokuje proljev, a sadrži grožđani šećer, te biološki vrijedne građevne tvari, vitamine, minerale i mikroelemente. Možete ga nabaviti od nekoliko različitih proizvođača i različite veličine pakiranja: Canina, Beaphar, Gimborn, Royal Canin i Bosh.

Štenci su siti ako ne cvile i spavaju sat i pol do dva u komadu. U prvom tjednu starosti trebaju jesti 10-ak puta tokom dana (svaka dva sata), a noću trebaju jesti 3 puta. Kasnije, kako štenci bivaju stariji i veći, izbacuju pojedine obroke, počevši od noćnih obroka. Ponekad je potrebno sitnije i slabije štence stavljati prve da se najedu i to na mliječne žlijezde koje daju najviše mlijeka (nalaze se na trbuhu). Ako koje štene sporije i slabije napreduje, svakako Vam preporučujem da ga nadohranjujete.

Uz mlijeko u prahu za štence, u Pet centrima također možete nabaviti set bočica, dudica i četka (za čišćenje bočice) te podmetače za vršenje nužde koji dobro upijaju mokraču tako da su uvijek štenci na suhom.

OZNAKE: