Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Molim Vas da mi pomognete s točnim količinama Pro Plan Puppy dehidrirane hrane. Imam 4 mjeseca staro i 3 kg teško štene Shih Tzu-a. Nisam sigurna spada li ta pasmina u grupu pasa od 1 - 5 kg ili 5 - 10 kg. Do sada sam mu davala hranu prema prvoj kategoriji, što sve pojede u sekundi i stalno traži još (a zbog guste dlake ne mogu procijeniti je li pothranjen). Inaće je vrlo aktivan. Molim Vas da mi točno po skali s vrećice hrane napišete koliko bih mu trebala davati s 4,5 i 6 mjeseci starosti i u kojem bih mu postotku trebala davati više hrane s obzirom da je vrlo aktivan. S koliko mjeseci treba prijeći s 4 obroka dnevno na 3, pa sve do jednog dnevno (za sada jede po 4)?

Gdje bih točno mogla provjeriti idealnu težinu za određene dobi Shih Tzu-a (znate li neku Internet stranicu ili slično)?
Unaprijed Vam hvala, Lea

O: Shih-tzu je pasmina podrijetla s Tibeta, stara stoljećima. Visina odraslog psa je 20,3 do 27,9 cm, a teži između 4,5 i 8,2 kg. Ovi psi su inteligentni, ljupki, osjećajni, veseli i druželjubivi. Dosta su samostalni i nisu prema svima prijateljski raspoloženi. Shih Tzu rijetko laje.

Kao sva živa bića u prehrani im je potrebna kombinacija masti, ugljikohidrata, proteina, vitamina i minerala, te voda, a sve to zajedno osigurava dovoljnu kalorijsku vrijednost za dnevne potrebe rasta, razvoja i aktivnosti. Psi malih pasmina pasa zahtijevaju posebnu prehranu. Istraživanja su pokazala kako male pasmine pasa imaju vrlo različit metabolizam u usporedbi s velikim pasminama. Na primjer, pas težine 50 kg treba unijeti u organizam 46 kalorija po kilogramu tjelesne težine svaki dan, dok pas težine 6 kg treba 94 kalorije po kilogramu tjelesne težine. Osim toga, male pasmine imaju i manji volumen želuca, te fizički ne mogu podnijeti veće količine hrane u isto vrijeme. S obzirom da su im njuška i zubi mali, moraju jesti hranu koju lakše žvaču i gutaju.

U dobi od 4 mjeseca potrebno ih je hraniti 4 puta dnevno kako bi se prevenirao pad razine glukoze u krvi, što je relativno često u malih pasmina pasa. No ovo se može pojaviti i zbog nedovoljnog unosa kalorija. Hranjenje više puta dnevno osigurava štencima dovoljno energije za rast i otpornost organizma. U usporedbi s odraslim psom, štene u rastu zatijeva 2 - 4 puta više energije na kilogram tjelesne težine. Sa sazrijevanjem, energetske potrebe organizma se smanjuju. Štene malih pasmina pasa izraste u odrasli organizam koji je do 30 puta teži nego pri rođenju. Kategorija malih pasmina pasa obuhvaća one koji teže do 10 kilograma kao odrasli psi. Kako bi se potrebe za energijom prilagodile veličini tijela, standardi za pse su uspostavljeni prema težini tijela. Male pasmine pasa tako zahtijevaju 25 kcal ME na kilogram tjelesne težine na dan.

Psi koji su van kuće ili stana ili oni izloženi ekstremnim vremenskim uvjetima (pretoplo ili prehladno) imaju promjenjive potrebe za energijom. Tijekom topla vremena potrebe za energijom se smanjuju, a tako i količina hrane. Suprotno, zimi su povećane potrebe za energijom, te količine hrane kako bi se održala tjelesna temperatura. Količina energije u hrani ograničava količinu konzumirane hrane. Proizvođači premium hrana navedeno uzimaju u obzir prilikom formuliranja uravnoteženog obroka. S obzirom na starost Vašeg šteneta, davanje četiri obroka dnevno je preporučljivo. Na takvom režimu prehrane ostaje sve dok ne počne ostavljati hranu. U tom slučaju prelazite na tri obroka dnevno u istim intervalima, a isto tako će Vam dati do znanja kada trebate prijeći na dva obroka dnevno u razmaku od 10 - 12 sati. Ne bih Vam preporučila hranjenje jednom dnevno, zbog specifičnog metabolizma malih pasmina pasa koji zahtijeva hranjenje nekoliko puta dnevno. Psa bi trebalo hraniti u isto doba svaki dan.

Štenci malih pasmina pasa troše više energije za rast i imaju brži metabolizam. Stoga, veliku važnost u prehrani pridaje se odnosu proteina i masti (32% proteina i 21% masti ) što predstavlja veći postotak od odnosa u hranama za ostale pasmine pasa. Pro Plan za štence malih pasmina pasa drži u ravnoteži postotak masnog tkiva kako bi štene bilo u dobroj kondiciji i zdravo. Optimalan odnos proteina i masti omogućava štenetu zadržati mišićnu masu i dobru kondiciju. Na žalost, ne može se točno odrediti koliko količinski odgovara Vašem psiću, već treba proći neko vrijeme koje će pokazati rezultate. Prema deklaraciji, na Pro Plan hrani za štence malih pasmina pasa sa starošću od 4 - 5 mjeseca dnevne potrebe iznose 85 - 145 g, sa starošću od 6 - 8 mjeseci 75 - 150 gr, 9 - 11 mjeseci 75 - 150 gr. Za aktivnog psa bitno je osigurati dovoljno energije za održavanje tjelesne težine. Kontrola se vrši vaganjem jednom tjedno. Ako je aktivnost trčanje, dnevni unos kalorija potrebno je povećati za 5%, ako aktivno trčanje traje 1 sat za 10 %. Kako standard za težinu shih-tzua varira i do 4 kg, a najniža težina je vrlo blizu granice od 5 kg, preporučeno je slijediti upute o hranjenju za psa težine 5 - 10 kg. Dakle, može se jedino postaviti pretpostavka da će Vaš štenac težiti sa 5 mj. 3,6 kg, sa 6 mj 4,2 kg, sa 7 mj. 4,9 kg, sa 8 mj. 5,6 kg, sa 9 mj. 6,2 kg.

Što se tiče procjene gojnog stanja Vašeg šteneta, bitno je imati na umu kako postoje četiri osnovna tipa konstitucije: gruba, snažna, fina, limfatična, te prijelazni tipovi konstitucije na osnovi kojih se procjenjuje stanje. Općenito, možete usporediti obris tijela sa slikama iste pasmine idealne težine. Zatim, prijeđite rukama preko rebara psića. Ako osjetite da su blago prekrivena masnim slojem i ne osjete se lagano, vaš pas je lagano pretio. Ako se rebra teško ili nikako ne mogu osjetiti preko masnog sloja radi se o pretilosti. Za usporedbu, pas normalne tjelesne težine unatoč gruboj građi mora imati vidljiv "struk".

OZNAKE: