Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imamo štene njemačke doge, staro 4 mjeseca. Molimo  vas da li kod vas ima dodatak hrani ili kakav preparat kalcija i koliko se često mora uzimati? Isto tako i za  vitamine, ako ima, kako se daju u kombinaciji? Da li se dodatni kalcij može davati u kombinaciji sa d3 kapima i ako se može, koliko kapi se daje za štene teško 18 kg? Unaprijed hvala. Srdačan pozdrav, Ivica

O: Postoje dva najčešća problema kod hranidbe velikih pasmina pasa u razvoju, a to su hranjenje prevelikim količinama hrane i dodatno davanje kalcija koje uzrokuje njegov suvišak.

Hranjenje velikim količinama hrane uzrokuje brz rast štenca i istovremeno brz razvoj kostiju slabe gustoće, koje ne mogu nositi tjelesnu masu i dolazi do njihovih abnormalnosti.

Kalcij u svakodnevnom suvišku od 3% u suhoj tvari može doprinijeti znatnim abnormalnostima koštanog sustava. No, treba imati na umu i da dodavanje vitamina, naročito vitamina D, također povećava apsorpciju hranom unesenog kalcija (čak i do prekomjernih količina).

Pošto je u svakoj hrani već izbalansiran omjer kalcija i fosfora (1.2:1.0) bolje je dodavati potporu zglobovima u obliku glukozamina. O tome je detaljno pisala kolegica Zdravka Rumiha, dr.vet.med. ovdje.

Ako Vaš pas već jede hranu za štence velikih pasmina, nije potrebno dodavanje preparata, ako je razvoj skladan i pas se ne napreže jako u smislu da naročito opterećuje koštani sustav (radni, službeni i lovni psi, dresura, često hodanje po stepenicama...).

Ako Vaš ljubimac ne jede hranu za štence velikih pasmina, onda bih je svakako preporučila.

Program takve hrane nude superpremium hrane Royal Canin (Giant Babydog, Giant Puppy, Giant Junior i Giant Adult te za odrasle pse pasminski prilagođenu hranu za dogu "- Great Dane), Brit Care (Junior Large Breed), Hill`s (Puppy Large Breed), Eukanuba (Puppy Large Breed) i Pro Plan (Puppy Large) ili premium hrane Alleva (Puppy & Junior Medium & Large) i K9 (Growth Large Breed).

Dodaci hrani za štence s kalcijem i fosforom (npr. Canina Welpenkalk) preporučaju se kada postoje simptomi nerazvijenosti zuba i kostiju zbog nedovoljne opskrbe kalcijem i fosforom te drugim  mineralima.

OZNAKE: