Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Pinčica (12 godina) mi je već tri godine na medicinskoj liniji Hills'a C/D. Nekontrolirano je mokrila i pronađeni su joj struvitni kristali u mokraći. Mene zanima šta ona osim toga još može jesti. Je li joj zabranjeno nešto od voća ili povrća? Od mesa joj dam malo piletine (nikad kao glavni obrok - glavni obrok je uvijek C/D). Kakva je situacija s mlječnim proizvodima (obožava kozje mlijeko, jogurt i svježi sir)? Zabrinula me doktorica u Pet centru kada sam drugoj pesici kupovala one prutiće za zube od RC, a vidjela je da sam kupila i C/D. Rekla je da bubrežni bolesnici ne smiju jesti te stvari za čišćenje zubi pa me zanima šta još ne smiju jesti?

Nikako joj ne mislim zamijeniti C/D s drugom hranom, samo me zanima šta joj uz to još mogu dati npr. kao nagradu. Hvala, Lea

O: Najčešći mokraćni kamenci u pasa su struviti čija je mineralna kompozicija MgNH4PO4*6H2O ili magnezijamonijfosfat. Također struviti se brže formiraju uz prisutnost bakterijske upale donjih mokraćnih puteva. Mokraća je tada lužnata, a trebala bi biti kisela. Cilj veterinarske djetalne ishrane (Hill's C/D) je da smanji koncetraciju magnezija,fosfata i amina koji nastaju pri razgradnji bjelančevina u organizmu. Zato ova hrana ima u svom sastavu samo 6,2% bjelančevina i minimalne količine magnezija i fosfata tei održava pH urina u rasponu od 6,2-6,4 pH, odnosno ne dozvoljava nastanak struvita. Prutići za zube u svom sastavu imaju fosfate i bjelančevine preko 9% i pogoduju razvoju kamenaca.

Vaša pinčica spada u male pasmine koje su genetski već predisponirane za ovakva oboljenja. Također navršila je 12 godina (zavidno visoke godine za naše ljubimce) i bilo bi poželjno da se držite djetalne ishrane (C/D). Poneki pseći kolačić možete joj priuštiti, ali samo jednom na tjedan i to uz kontrolu pH mokraće ( mora biti u rasponu 6,2-6,4 pH) koja se kontrolira ujutro pomoću urotrakica. Psi su karnivori ili mesožderi od pamtivjeka te smatram da voće i povrće nije potrebno (nužno) u njihovoj prehrani ,a posebno ako već imaju neke zdravstvene probleme.

OZNAKE: