Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam 3 godine staru mješanku kokera i labradora i sterilizirana je sa godinu dana starosti. Zanima me od čega i kojim količinama bi se trebala sastojati njena prehrana. Koja hrana je bolja izmedu Hills'a i Eukanube? Hvala, Štefica

O: Za razliku od uvriježenog mišljenja, psi nisu isključivi mesojedi, nego svejedi i ne jedu samo meso. Hranjiv, uravnotežen obrok zdravog psa, treba sadržavati meso (dobar izvor bjelančevina) i masti koje sadrže esencijalne masne kiseline potrebne za niz tjelesnih funkcija, žitarice i povrće kao izvore uglikohidrata, te topivih i netopivih vlakana.

Hrana za pse mora sadržavati i dovoljno vitamina i minerala za potrebe organizma. Ovisno o dobi psa i zdravstvenom stanju organizma, mijenjaju se i hranidbene potrebe psa. Kuje nakon sterilizacije u pravilu su sklone nakupljanju suvišnih kilograma zbog smanjenja razine spolnih hormona, pa je potrebno stalno paziti na prehranu koja mora biti kvalitetna i po mogućnosti neka od light varijanti. Također, ponekad je potrebno i smanjiti obrok za 20%, no ukoliko kuja gubi na težini svakako joj je potrebno prilagoditi količinu hrane preporučenim dnevnim potrebama. Naime, zbog nakupljanja tjelesne težine može doći do diabetesa mellitusa (šećerne bolesti), te oboljenja lokomotornog sustava. Hranu je potrebno davati i u određeno vrijeme i u određenoj količini. S obzirom da je Vaša kujica odrastao pas srednjih pasmina pasa njezina prehrana prvenstveno bi trebala biti izbalansirana na način da održi njezinu težinu na zdravoj razini, te održi zdravu funkciju kože i dlake visoko probavljivim sastojcima, bez previše masti. Prehrana bi trebala biti nutricionistički uravnotežena tako da sadrži 25% proteina, 12% masti, 5-7% sirovih vlakana, 1,1 % kalcija, te 0,8-0,9% fosfora (navedene su količine najosnovnijih nutrijenata).

Postoji više različitih načina postizanja uravnotežena obroka: najjednostavniji je da svoga psa hranite jednom od superpremium hrane kvalitetnih proizvođača. Komercijalne pseće hrane napravljene su sa zdravom ravnotežom hranjivih sastojaka. Alternativa je da sami kuhate za svoga psa, no potrebno je u potpunosti razumjeti osnovna načela dobre prehrane. Proizvođači pseće hrane obično proizvode nekoliko asortimana hrane, svaki s posebnom specifikacijom. Superpremium proizvodi napravljeni su prema nepromjenljivim receptima i uvijek s istim sastojcima. U nižem je cjenovnom razredu hrana sa sastojcima koji pokrivaju standarde hranjivosti i kvalitete, ali iz različitih izvora. Ta je razlika važna ako Vaša kuja ima točno određen ukus ili ako od neke hrane ima želučane smetnje. Eukanuba i Hill´s svrstavaju se u superpremium hrane tako da je objektivno teško idvojiti pojedinu kao bolju.

Što se tiče spomenutih hrana navest ću osnovne karakteristike: Eukanuba se na hrvatskom tržištu nalazi desetak godina i prodaje se samo u specijaliziranim trgovinama i kod veterinara. Općenito od proizvođača o njihovoj hrani možemo čuti da se vode željom proizvodnje hrane koja će životinjama omogućavati da žive u skladu sa svojim potpunim prirodnim potencijalom. Smatraju da u osiguranju optimalnog zdravlja ljubimca treba posebno obratiti pažnju na sljedeće: mišićje, kostur, koža, dlaka, probava, vitalni organi, osjetilni organi, zubalo, usna šupljina. Poizvođačevi opisi ikona na novim pakiranjima Eukanuba hrane: Coatcare - potiče rast guste i sjajne dlake, pomaže zdravlju kože i prirodnim procesima zacjeljivanja. Sadrži najpovoljniji omjer masnih kiselina Omega-6 i Omega-3; Dentalcare - osigurava zdravlje zubiju smanjivanjem stvaranja zubnog kamenca. Eukanuba granule s mješavinom minerala pomažu uklanjanju zubnih naslaga i onemogućuju nakupljanje tvari koje stvaraju kamenac na zubima; Digesticare - osigurava zdrav probavni sustav i djelotvorno iskorištavanje hranjivih tvari. Sadrži umjereno fermentirajuća vlakna (repina srž); Flexmobility - pomaže održavanju zdravlja zglobova, posebno značajnom za velike ili starije pse. Sadrži glukozamin i hondroitin sulfat za održavanje pokretljivosti i snage zglobova; Glucosebalance - pomaže održavanju normalne razine šećera u krvi nakon obroka. Sadrži posebnu mješavinu ugljikohidrata, patentiranu u EZ (ječam i afričko proso); Immunohealth - štiti imunološki sustav i pomaže svakodnevnom prirodnom obnavljanju zdravih stanica. Sadrži važne antioksidanse, kao što je vitamin E; Weightcontrol+ - omogućava smanjivanje i održavanje težine. Sadrži vitamin A i L-karnitin, kao i smanjen udio masti, čime pomaže izgaranje masnoća i održavanje mišićne mase.

Hill's je u svijetu prisutan 50 godina, a na hrvatskom trzištu prodaje se u specijaliziranim trgovinama i kod veterinara. Proizvođač ističe kako je prvi razvio posebnu hranu koja pomaže u liječenju specifičnih bolesti i stanja kod pasa i mačaka. Upravo koristeći ta iskustva razvijali su vrhunsku hranu od kvalitetnih sastojaka, uz pomoć stručnjaka i vodeće tehnologije, za svakodnevno hranjenje pasa i mačaka kako bi pomogli ljubimcima da budu zdravi u bilo kojoj životnoj dobi. Također se brinu o osiguravanju zdravlja sa posebnom pažnjom na imunološki sustav, kosti i mišićje, probavni sustav, zube i usnu šupljinu, te kožu i dlaku. Visokovrijedni i pažljivo izbalansirani sastojci koji čine hranu lako probavljivom i smanjuju volumen izmeta i pomažu u održavanju Vašeg ljubimca zdravim. Visokovrijedni proteini pomažu u održanju zdravih mišića. Omega-3 i omega-6 masne kiseline brinu za zdravu kožu i dlaku. Kalcij za zdrave kosti i zube. Probavljivi ugljikohidrati i masti za energiju. Izbalansirana razina vitamina kao pomoć u održanju zdravlja. Snažna antioksidativna formula za zdrav imunološki sustav. Optimalan balans vitamina i minerala. Nova istraživanja pokazuju da visoka razina vitamina E u Hill's hrani u kombinaciji s dodanim prirodnim antioksidansima, kao što su vitamin C, beta karoten i selen, pomažu jačati imunološki sustav psa protiv bolesti.

Iz navedenog se da zaključiti kako su obje hrane visoko kvalitetne i svakako bih Vam preporučila da je koristite za ishranu Vaše kuje. No, za koju se odlučiti ostavite kujici na izbor koja će joj biti ukusnija.

OZNAKE: