Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Molim Vas da mi odgovorite na par pitanja. Prije 2 dana moji su prijatelji udomili macu koja je bila ostavljena na cesti, ne želi jesti pa smo joj davali mlijeko na špricu (nismo znali kako drugačije, jer ne želi jesti sama ni iz tanjurića niti iz ičega drugog). Malena je svega oko 10 cm i preplašena, ne zna hodati, kada je stavimo na pod napravi korak-dva i onda padne raširenih nogu i puzi. Zanima me koliko bi po vašoj procjeni mogla biti stara i što da joj damo za jesti i iz čega, kada da počnemo s preparatima protiv nametnika i kako da se kod nas dobro osjeća?
Hvala Vam unaprijed,
Antonela

O: U Pet centru držimo mlijeko u prahu za mačiće koje je zamjena za mačkino mlijeko od 1. dana života mačića. Za razliku od kravljeg mlijeka koje ste nudili mačiću, u ovom je mlijeku složenim postupkom odstranjivanja laktoze, koja kod mačića i mačaka uzrokuje proljev, proizveden mliječni nadomjestak za mačiće koji može u potpunosti zamijeniti mačje mlijeko.

To mlijeko za mačiće sadrži i vitamine i minerale koji su neophodni za njihov pravilan rast i razvoj. Priprema mlijeka za mačiće je vrlo jednostavna: u vodu zagrijanu na 45°C umiješamo mlijeko u prahu.  Tijekom prva 3 tjedna života mačića voda za pripremu mlijeka prethodno mora biti prokuhana. Mlijeko za mačiće daje se zagrijano na tjelesnu temperaturu, a mjera je puna čajna žlica. Mlijeko mačićima treba davati do 6 tjedna starosti.

Nakon hranjena mačića, potrebno mu je masirati trbuščić kako biste poboljšali njegovu probavu (to inače radi mačka; ližući ga čisti mačića i potiče mu probavu). 

Vaš mačić je vjerovatno star oko 2 tjedna i potrebno ga je čistiti od unutarnjih parazita (glista) u dobi od oko 3 - 4 tjedna starosti i to sa Banminth pastom za mačke koju također možete nabaviti u Pet centru. Svakako što prije posjetite Pet centar, danas (nedjelja) radimo do 19.00 sati, kako biste nabavili nužne potrepštine.

Kako veterinari u Pet centru ne rade nedjeljom, pozivam Vas da se u ponedjeljak javite veterinaru ili veterinarki u bilo kojem Pet centru kako bi Vas uputili u detalje o prehrani i njezi tako malog mačića.

OZNAKE: