Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Udomili smo mačića starog otprilike 15-20 dana. U velikoj sam dilemi što mu dati jesti jer odbija hranu iz konzerve, ali želi mlijeko. Znam da to nije dobro za njega pa Vas molim za savjet. Hvala unaprijed, Sanja

O: Mačiću bi u dobi od 2-3 tj. trebalo kao zamjenu za majčino mlijeko ponuditi adaptirano mlijeko za mace. Takvo mlijeko je potpuna hrana za mladunce, sve do 1,5 mjeseca života kada postepeno mogu prijeći na krutu hranu. Mlijeka u prahu različitih proizvođača možete potražiti u trgovinama Pet centra, kao i bočice s dudicama prilagođenim za male čeljusti.

Komparativne analize kravljeg i mačjeg mlijeka ukazuju da je kravlje mlijeko siromašnije bjelančevinama i masnoćama, a sadrži povećanu količinu laktoze. Stoga je adaptirano mlijeko sastavom vrlo slično (iako probavljivošću nikad isto) mačjem mlijeku. Mace se do dobi od 2 tj. hrane svaka 2-3 h, sa 3 tj. svaka 2-3 h, uz jedno hranjenje noću. Do dobi od 4 tj. svaka 3-4 h uz jedno hranjenje noću, te sljedeća dva tjedna u razmacima od 4 h, s tim da polako uvodite razmočeni obrok dehidrata, npr. Weaning kitten ("Royal canine"). Superpremium hrana za mačiće u ovoj osjetljivoj fazi osigurava potporu razvoju imunološkog, te pravilnu funkciju probavnog sustava.

OZNAKE: