Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Što bi se dogodilo kada bih patuljastog kunića kastrirala u dobi od 8 mjeseci? U kojim točno količinama kunići dnevno smiju jesti svježe povrće? I koja je razlika dajem li mu list ili korjen? Koliko košta otprilike kastriranje?
Hvala,
Vesna

O: Dob od 8 mjeseci optimalna je za kastraciju kunića. Ženke bi bilo dobro sterilizirati i nešto kasnije, oko godine dana starosti. Cijena kastracija kunića je (okvirno): za mužjake 250 kn, a za ženke 350 kn.

Povrće je važan dio jelovnika za kuniće. Ponudite ga u manjim količinama (1-2 žličice) dnevno. Povrće treba biti svježe, oprano i osušeno.

Ako ga životinja ne pojede za 1-2 sata, najbolje je da ga maknete. Važno je da u jelovniku budu zastupljene vrste povrća bogate vitaminom A (lišće mrkve, brokula,endivija,radić), kvalitetno sijeno (alfaalfa, djetelina), te zrnata hrana. Prednost treba dati lisnatom povrću, dok korjenasto treba dati u manjim količinama i povremeno.

Uvijek uvodite samo jednu vrstu povrća u jelovnik kunića, kako ne bi došlo do probavnih smetnji. Prekinite ga svakako davati kada primjetite da je stolica mekša ili ako se pojavi proljev.