Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Nedavno smo snimanjem kukova otkrili da naš bernski planinski pas od 14 mjeseci ima displaziju kukova. Od početka smo ga hranili Royal Canin giant hranom (sada je to junior), no pošto sad moramo strogo paziti da se ne udeblja trebali bismo prijeći na neku manje kaloričnu hranu. Što biste mi preporučili? Da li možda adult hrana za maxi pasmine ili možda mobility support? Voljeli bih ostati pri Royal Caninu jer smo jako zadovoljni hranom, ali nije problem ni ako bi trebali prijeći na drugu hranu.
Hvala,
Tihana

O: Poštovana, s obzirom na veličinu pasmine Vašeg psa, ne bih Vam preporučila da hranu mijenjate na hranu za odrasle pse jer iako je Vaše štene gotovo doseglo visinu odraslog psa, razvoj nastavlja još nekoliko mjeseci. U svrhu prevencije prekomjerne težine vrlo je bitno voditi računa o dnevnim aktivnostima, te unosu količine hrane (tj. kalorijama).

No s obzirom na indikaciju, primjerenija bi bila formula Royal Canin Mobility Special, koja - osim što sadrži hondroprotektore - ima umjerenu energetsku vrijednost upravo radi prevencije nakupljanja prekomjerne težine. Kako nevedena hrana ima manju količinu bjelančevina u odnosu na formulu giant junior, trebali biste preporučenu dnevnu dozu prilagoditit potrebama Vašeg psa u razvoju.

Kako biste što lakše riješili dvojbu, možete ostati pri hrani Royal Canin Giant Junior, no u prehranu dodati pripravke za ublažavanje tegoba u Vašeg psa.

Od preparata koji se koriste za jačanje zglobova, ligamenata, tetiva i hrskavica u Pet centrima možete nabaviti: Petvital GAG - preparat koji pruža odličnu opskrbu sustava za kretanje s glikozamin glikanom (GAG). Njegovim djelovanjem obnavlja se i stabilizira struktura vezivnog tkiva (tetive, ligamenti, zglobna hrskavica, diskovi). Ovaj preparat je visokovrijedan kompleks prirodnih tvari koje povoljno djeluju u vrijeme skotnosti, u fazi rasta, kod povećanog opterećenja sustava za kretanje, a isto tako i kod starijih životinja. Sadrži aminokiseline i brašno morskih algi, osušene zelene usnate školjke te vitamin E i selen kao zaštitu od štetnih tvari koje nastaju staničnom mjenom tvari. Preparat je u prodaji u obliku tableta -180 kom. (404,00 kn), prah - 100g (114,00 kn) te prah - 200g (198,00 kn).

Uz ove preparate, u našoj ponudi je i Caniviton forte prah - 1000g (398,20 kn) s visokim sadržajem glikozaminoglikana (hondroitin sulfat) te Caniviton forte prah - 400g (222,90 kn). Caniviton je dopunsko sredstvo hrani za stabilizaciju lokomotornog sustava u pasa s visokim sadržajem glikozaminoglikana (hondroitin sulfat). Glikozaminoglikani pripadaju velikoj skupini tzv. šećera s učinkom na zglobove i to tako da regenerira hrskavice, tetive i ligamente, održava ih gipkim te na taj način olakšava nesmetano kretanje. Caniviton se pokazao izvrsnim nakon velikih opterećenja tetiva, ligamenata i zglobova. Dodatak L-karnitina u preparatu omogućuje bolji rad srca i skeletne muskulature i skraćuje vrijeme odmora nakon sportskih natjecanja. Dodatak joda podupire metaboličke procese te tako potiče vitalnost životinja. Dodani vitamin C i selen povećavaju zaštitu tkiva od njegovog oštećenja toksičnim metaboličkim produktima te tako preveniraju otok zglobova koji se može javiti uslijed nedostatka. Za efektivno jačanje i dugotrajnu zaštitu hrskavice preporuča se, npr. Caniviton, primjenjivati kroz period od najmanje 3 mjeseca. Kod takve duže uporabe dnevnu dozu treba reducirati nakon 14 dana na pola preporučene.

Nadam se da sam Vam pomogla, te da ćete pronaći najprihvatljivije rješenje za Vašeg ljubimca.

OZNAKE: