Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam labradora starog 10 godina, koji u zadnje vrijeme teško ustaje na zadnje noge i ima strah od stepenica. Znam da se radi o dosta čestom problemu kod starijih pasa. Mene zanima koja je najbolja hrana i koje druge preparate upotrebljavati kako bi se psu pomoglo i starost mu se učinila podnošljivom.
Hvala,
Hrvoje

O: O dodacima prehrani kod problema lokomotornog sustava pisala je kolegica dr. Balantin ovdje.

Općenito se može reći kako terapija bolesti koštano-zglobnog sustava u pasa uključuje kontrolu tjelesne težine, umjerene šetnje i trčanje na mekoj podlozi, tople obloge na problematičnim područjima, lijekove potiv bolova i upale (Rimadyl protiv bolova), dodavanje glikozaminoglikana (Caniviton forte, Petvital GAG tablete ili prašak) za prevenciju i izgradnju propale hrskavice u zglobovima. Prognoza je promjenljiva i ovisi o lokaciji i stupnju patoloških promjena.

Kako je kolegica spomenula različite dodatke prehrani koji bitno olakšavaju ovakva stanja i utječu na kvalitetu života pasa, spomenuti ću i programe medicinske hrane renomiranih proizvođača kod takvih indikacija:

- Hill's Prescription Diet "j/d" hrana koja služi kao hranidbena potpora liječenju artritisa kod pasa, a sadrži visoku razinu EPA, omega 3-masnih kiselina koje smanjuju upalu oko zgloba i u zglobu, a dobivaju se iz ribljeg ulja dubinskih riba. Također sadrži antioksidantsku formulu s vitaminom E i C, selenom i beta-karotenom te na taj način pojačava zdrav imunološki sustav, a osim toga sadrži kontrolirane kalorije koje sprječavaju povećanje tjelesne težine, bez dodatnog opterećenja za zglobove.

- Royal Canin Veterinary Diet "Mobility support" i "Mobility special large dog" za pse kojima je tjelesna masa preko 25 kg. Indikacija za njenu upotrebu je pomoć u održavanju pokretljivosti zglobova odraslog psa, a sadrži zelenousne dagnje koje reduciraju simptome upale zglobova u pasa, te pomažu u održavanju pokretljivosti zglobova, sadrži i omega-3 masne kiseline dugih lanaca koje moduliraju upalne reakcije i imaju blagotvoran učinak na zglobove, također sadrži i sinergistički antioksidacijski kompleks koji reducira degradaciju stanične DNA, jača imunološki sustav i neutralizira slobodne radikale te sadrži umjerenu koncentraciju energije koja pomaže u prevenciji debljanja.

- Eukanuba Veterinary Diets, program "Joint Mobility" predstavlja potpunu hranu za pse koja pomaže u kontroli tjelesne težine s ciljem smanjenja opterećenja zglobova, te sadrži posebne sastojke koji pomažu zdravlju zglobova (glukozamin i hondroitin sulfat), boljem imunitetu, zdravlju probavnog sustava, boljoj kvaliteti kože i dlake, te dnevnoj higijeni zuba i održavanju normalnog nivoa šećera u krvi.

Preporučila bih Vam veterinarski pregled kako bi se utvrdilo zdravstveno stanje Vašeg ljubimca, temeljem čega će se moći preciznije odabrati najpogodniji preparat i hrana.

OZNAKE: