Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Smiju li kanadske ili prugaste vjeverice jesti žireve?
Damir

O: U pravilu da.

Naime, za kanadske vjeverice se kaže da imaju želudac od čelika i da su u mogućnosti jesti sve. Za razliku od njih, crvenim vjevericama bi bilo poprilično opasno dati žir jer bi posljedično moglo doći i do teških probavnih poremećaja i  uginuća ljubimca.

Uzgajivači savjetuju izbjegavanje hranjenja kanadskih vjeverica zelenim žirevima.

Općenito, kanadske vjeverice se hrane sjemenkama, posebno lješnjacima, orasima, sušenim voćem, kikirikijem u ljusci, bućinim košticama,... U našim trgovinama postoje već gotove hrane za vjeverice.
 
Možete im ponuditi i komadić banane, kruške, jabuke, jagode, kruške, ananasa, trešnje, višnje, brusnicu, sve što možete ogulite i dati bez koštica. Ostalo: kikiriki s ljuskom, žitarice, malo kuhanog mesa, komadiće tvrdo kuhanog jaja, tunu iz konzerve, kupus (jedan listić dnevno), karfiol, salatu, rajčicu, mrkvu, peršin, brokulu,... Važna je raznolikost, ali zbog velike količine šećera reducirajte gore navedene dodatke na minimum.

Ako saznate gdje se hrana nalazi van kaveza, nemojte je dirati ili micati jer će je vjeverica premjestiti. To mora biti tajno skrovište!