Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Prije otprilike 7-8 mjeseci kupio sam kajmana. Zanima me koliko cesto ga je potrebno hraniti i općenito smjernice o pravilnoj prehrani kajmana.
Hvala,
Goran

O: Da bi se zadovoljile sve potrebe organizma za hranjivim tvarima, a time omogućio normalan rast i razvoj, kajman se mora hraniti svaka dva do tri dana. Hraniti se može ribama, vodozemcima, reptilima, vodenim pticama, miševima, a mladi kajmani kukcima, školjkašima i mekušcima.

Hrana mora biti svježa, a po mogucnosti i živi plijen (miševi).

Uz osnovnu prehranu, svim terarijskim životinjama preporucljivo je prehranu obogatiti vitaminsko-mineralnim dodatacima, budući da prehranom u zatočeništvu gotovo nikada ne dobivaju sve potrebne nutritivne sastojke koje bi dobili uzimanjem hrane iz prirode ili ih pak uslijed neidealnih uvjeta držanja ne mogu kvalitetno apsorbirati i sl.

U našim trgovinama u ponudi imamo širok izbor takvih prehrambenih dodataka za gmazove, od kojih navodim najčešće korištene:
- Tetrafauna - Reptosol, multivitaminski preparat za reptile koji se koristi jednom tjedno u vodi ili se stavlja direktno u usta
- Tetrafauna-Reptolife, vitaminsko-mineralni dodatak s oksidansima i pojačivačima boje,  nanosi se na hranu
- Reptix Vital vitaminski dodatak
- JBL Terra Vit, multivitamini i elementi u tragovima
- Sera reptimineral H, minerali i vitamini
- Sera reptilin vitamini

Ukoliko Vaš kajman ima neke specifične simptome manjka određenih prehrambenih sastojaka, molim Vas da se obratite meni ili kolegama u bilo kojoj Pet centar trgovini, kako biste u detaljnijem razgovoru ustanovili gdje je eventualna greška ili manjkavost u načinu prehrane Vašeg ljubimca.