Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Postoji li neka posebnosti u hranidbi izložbenih mačaka? Unaprijed hvala. Srdačan pozdrav, Katarina

O: Izložbena mačka, uz dobru genetiku i zadovoljavanje potrebnih pravilnika, mora biti lijepa, prvenstveno njena dlaka. Ljepota dlake se postiže održavanjem i prehranom u kojoj je dovoljno vitamina, minerala i proteina esencijalnih za mačku.

Mačke ne mogu regulirati smanjenu aktivnost stvaranja bjelančevina i zato se ne mogu adaptirati na smanjeni unos bjelančevina.

Stoga treba posebno voditi računa o količini bjelančevina u hrani, pogotovo za gravidne mačke i one u laktaciji.

Taurin se u ostalih životinja sintetizira u jetri iz aminokiselina metionina i cistina, no u mačaka je sinteza taurina ograničena jer je aktivnost ključnih enzima reducirana. Prijašnja su ispitivanja pokazana da se taurin u mačaka sintetizira iz cistina u minimalnoj količini. Preporuča se davati mačkama 400 mg/kg tjelesne težine, a gravidnim mačkama 500 mg/kg. Poznati nutricionisti su točno ispitali potrebnu količinu taurina u gotovoj hrani. Preporuča se doza od 2000 mg/kg konzervirane hrane ili 1000 mg/kg dehidrirane hrane. Slična ispitivanja u mačića su pokazala da količina taurina u njihovoj hrani mora biti veća nego za odrasle mačke. Alternativno, veći unos hrane u vrijeme brzog rasta, u dobi između 12 i 18 tjedana, može povećati korištenje taurina.

Biotin (vit. H ili B7) u organizmu ima važnu ulogu u metabolizmu ugljikohidrata, bjelančevina i masti. Meso i mesne prerađevine nadrže premalo biotina, a u povrću i i biljnim sirovinama ga gotovo nema. Dobri rezultati se postižu hranidbom mačaka hranom superpremium kvalitete ili dodavanjem VMP paste ili čistog biotina.

Također, postoji preparat Brašno morskih algi, koji je visokovrijedan, prirodan proizvod dobiven od svježih morskih algi posebnim tehnologijama  sušenja. Sadrži 35 vrsta aminokiselina koje poboljšavaju pigmentaciju dlake te poboljšava opće stanje organizma. Koristi se kao dopuna svakodnevnoj prehrani, neovisno o vrsti hrane kojom se hrani mačka.

OZNAKE: