Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Uskoro ću udomiti štene prekrasnog malog yorkshire terriera. Zanima me s koliko je tjedana preporučljivo da se odvoji od legla? Trenutno je star 4 tjedna i već je polako počeo jesti krutu hranu. Također me zanima kojom hranom ga hraniti kako bi postao što zdraviji, sretniji, ljepši i po mogućnosti mirišljaviji odrasli yorki. Ima li uopće ishrana utjecaj na miris psa? Zanima me i kada ga se smije početi kupati i koliko često to činiti. 
Hvala na odgovorima!

O: Štenci bi trebali ostati u leglu do dobi od 7 - 8 tjedana.

Prije odvajanja trebalo bi ih očistiti od unutrašnjih i vanjskih parazita, te po veterinarskom pregledu provesti primo-vakcinaciju.

U novom domu trebali biste ga nastaviti hraniti istom hranom koju je jeo po odbiću od dojenja. Na taj način ćete izbjeći vrlo česte probavne smetnje koje se javljaju pri nagloj promjeni načina prehrane. Za koju se god vrstu hrane odlučite važno je da prijelaz bude postepen, tj. da pomalo dodajete novu vrstu hrane smanjujući prethodnu tako da je prijelaz potpun kroz 4-5 dana.

U prodavaonicama Pet centra hrana je podijeljena prema kvaliteti u nekoliko kategorija: superpremium (Hill's, Eukanuba, Royal Canin i Proplan Purina), premium (Alleva, Bosh, Belcando, Purina Dog Chow i K-9) i ostalu hranu za pse (Pedigree, Chappi, Darling, Friskies, Pet centar). Hranu možete nabaviti u konzerviranom i dehidriranom obliku. I konzerve i dehidrati su kompletni obroci, što znači da sadrže sve potrebne hranjive tvari za pseći organizam, naravno, ovisno o kvaliteti i kategoriji same hrane.

Svakako bih Vam preporučila da svoje štene hranite jednim od premium ili superpremium programa, jer su načinjene tako da zadovolje sve nutritivne potrebe štenadi malih pasmina u rastu i razvoju, od odbića do zrelosti (10-12 mjeseci). U hrani za štence malih pasmina pasa povišena je razina energije, bjelančevina i minerala zbog brzog rasta, a time je i snižen unos hrane. Zbog visoke energetske gustoće ("mali pas-mali želudac") pas ne može puno pojesti i zato je hrana posebno za male pasmine pasa puno kaloričnija nego za velike pse, kako bi se zasitili bez prejedanja.

Ne postoji generalno pravilo koliko često treba kupati psa. Štenci se mogu okupati u dobi od 3 mj. blagim šamponom za pse. Učestalost pranja ovisi o više faktora, npr. o stupnju zaprljanosti dlake ili - prema potrebi - kod kožnih bolesti kao potpora terapiji. Neke pasmine zahtjevaju češće pranje i njegu zbog postizanja i zadržavanja optimalne kvalitete dlake, a naročito kao priprema za izložbe. To su jorkširski terijer, pekinezer, ši cu, pudla i dr.

Svakodnevno četkanje je važno jer na taj način odstranjujete mrtvu dlaku i grubu nečistoću s psa. Zaprljanog psa možete češće istrljati vlažnim ručnikom te ga iščetkati. Isto tako mu možete običnom vodom oprati šape ili uprljani donji dio trbuha i područje oko anusa.

Psa možete tretirati i šamponima za suho pranje koji imaju povećanu moć apsorpcije nečistoća i masnoće. Lako se nanose, a psa jednostavno iščetkate nakon 10-tak minuta djelovanja takvog šampona. Pravo kupanje i šamponiranje je preporučljivo provesti 3 - 4 puta godišnje. Time čuvate zaštitni masni sloj kože koji štiti kožu i cijeli organizam od infekcija. Osim toga, na zdravoj koži se nalazi fiziološka mikroflora koja uvelike utječe na zdravlje i otpornost kože. Narušavanjem ove ravnoteže koža postaje osjetljivija, a poremetnjom njene funkcije može se javiti i promjena mirisa tijela psa.

U ponudi Pet centra je široka paleta šampona za pse koji njeguju kožu i dlaku životinje, pomažu pri iščešljavanju zapetljane dlake, te dlaku čine podatnom za raščešljavanje. Jorkširski terijeri imaju dugu, ravnu i svilenkastu dlaku te su za njih namjenjeni specijalni šamponi različitih proizvođača (npr.Biogroom, All sistem, Gimborn).

Ishrana može imati utjecaj na miris Vašeg psa, ali to je vrlo individualna pojava koja ovisi o cijelom nizu čimbenika.

OZNAKE: