>Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Nedavno sam kupio dvije ženke degua, uz koje mi je prodana i kutija hrane predviđene za hrčke, vjeverice i kuniće. Na internetu sam pronašao podatak da se degue ne smije hraniti suncokretom i kukuruzom, koje kupljena hrana sadrži. Zanima me, je li podatak o štetnosti kukuruza i suncokreta za degue točan? Ako jest, je li dovoljno da odstranim kukuruz i suncokret iz smjese, ili bi i drugi sastojci (pšenica i slično zrnje) također mogli biti štetni? Kakvu prehranu zapravo vi preporučate?
Hvala,
Davor

O: Degui su biljojedi. Mnoge vrste hrane koje se koriste u prehrani drugih glodavaca nisu preporučljive za degue, jer sadrže velike količine šećera i masti.

Degui ne mogu probaviti velike količine šećera, što uzrokuje probleme s probavom, te često obolijevaju od dijabetesa. Upravo su kukuruz i suncokret vrlo ukusni deguima, a namirnice su koje sadrže velike količine šećera i masti, te ih treba izbjegavati u prehrani ovih životinja ili ih davati vrlo rijetko u minimalnim količinama. Degui su vrlo osjetljivi na pojavu dijabetesa, a nažalost ova bolest je za njih neizlječiva.

Degui se hrane specijalnom hranom, koja je prilagođena njihovom osjetljivom organizmu. U našim trgovinama u ponudi imamo hranu za degue Prestige Degus Nature. To je potpuna hrana za degue od pažljivo biranih sastojaka, obogaćena voćem i povrćem. Takvi rezani i sušeni sastojci čine optimalnu prehranu i održavanje zubi. Sadrži aminokiseline, vitamine i minerale.

U malim količinama uz gotovu hranu možete dodati jednom tjednom zelenu salatu, mrkvu, brokulu, rajčicu i krastavac. Svakako koristite povrće koje nije tretirano kemikalijama, jer u protivnom može doći do ozbiljnih probavnih smetnji.

Uvijek uz hranu mora biti dostupna i svježa voda, a povremeno možete dodati i vitaminsko-mineralne pripravke, koji sadrže kalcij i vitamin C.