Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam štene zlatnog retrivera staro 4 mj. Hranim ga Hill's-ovom suhom hranom - puppy large breed. Kupila sam od vas obje knjige: Pas-priručnik za vlasnike i O čemu razmišlja moj pas, ali unutra nema mnogo informacija što točno pas može jesti od onoga što i mi. Zanima me što mogu jesti od voća i povrća, mora li to sve biti kuhano? Neki govore da im se ne smije davati krumpir, kao i ništa mnogo začinjeno i pečeno. Unaprijed zahvaljujem, pozdrav, Olivera.

O: Pohvalno je što svog psa hranite superpremium hranom, lako probavljivom i sa sadržajem za pseći organizam dobro iskoristivih bjelančevina animalnog podrijetla.

Science Plan Puppy Large Breed je potpuna hrana sa svim dodacima kao što su vitamini i minerali, a također je - samo Large Breed liniji - dodan glukozamin za hrskavice, ligamente, tetive i zglobove. Zbog navedenog hrani ne treba ništa dodavati jer to može narušiti nutritivnu ravnotežu.

Osim dehidrirane hrane, psa možete hraniti bilo kojim kuhanim mesom (piletina, puretina, govedina), kuhanom ribom (očišćenom od kostiju), kuhanim povrćem (mrkvica, peršin, celer, kukuruz...), rižom, tjesteninom, žgancima i voćem (banane, jabuke, kivi, naranđe, mandarine...). Od mliječnih preparata u obzir dolaze kiselo mlijeko, jogurt, acidofil, bioaktiv, svježi kravlji sir. Ne smije se davati mlijeko jer kravlje mlijeko sadrži puno mliječnog šećera - laktoze koju psi ne mogu probaviti pa može izazvati proljev u pasa, a naročito u štenadi. Također ne smijete hraniti psa prženim, dinstanim, pečenim, roštiljem, kobasicama, hrenovkama, salamama... budući da takva hrana dugotrajno oštećuje sluznicu probavnog sustava i u kasnijoj dobi može uzrokovati razne gastrointestinalne probleme. Neki psi odmah reagiraju proljevom na takvu hranu. Ne preporučujem također nikakve ostatke sa stola, kao ni kolače (postoji čokolada namijenjena baš psima, keksi od raznih proizvođača, te razne druge poslastice...),  topla peciva, variva...

Željela bih Vam skrenuti pozornost da kod kuhanja denaturirate bjelančevine, termičkom obradom uništi se večina vitamina, te je puno teže izbalansirati obrok i po količini i po sastavu. Također, vodite računa o pokvarljivosti kuhanog obroka, posebno ljeti.

Super premium hrana sadrži posebno oblikovane granulice koje usporavaju nakupljanje zubnog kamenca, a obični imaju i svoj medicinski program za različita bolesna stanja organizma (gastrointestinalne bolesti, bolesti bubrega, bolesti jetre, bolesti mokračnih puteva, bolesti srca, bolesti zglobova, za dijabetes melitus...).

OZNAKE: