Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Postovani, svoje dvije mlade kornjače imam mjesec dana. Prije dan, dva jedna od njih je počela puno manje jesti, ukućani su primjetili da je kihala (tako su oni to opisali), danas nije. Jos jedna stvar, nagnuta je u jednu stranu: bilo da ima uvučene noge, tako pliva ili hoda u vodi. Nemam grijač, ali pazim da im je optimalna temperatura. No desilo se to da je netko od ukućana ostavio na kratko vrijeme prozor otvoren, pa je ušao hladan zrak u stan. Šta mislite što se s njom događa?
Zahvaljujem na Vasem odgovoru,
Andreja

O: Bolesti u kornjača česta su pojava, a najčešće su vezane uz neadekvatan smještaj i prehranu. Kako su to tropske kornjačice važno je održavati kontantnu temperaturu vode u terariju, a ona mora iznositi 25 - 26°C. Temperature niže od navedenih ili česte oscilacije temperature nerijetko dovode do pojave bolesti. Bolesti mogu biti sustavne ili mogu zahvaćati pojedini organski sustav.

Uz temperaturu, svakako je bitan i spektar UV zraka koji pospješuje sintezu vitamina D3 u organizmu. Manjak vitamina D3, E i A isto tako čine imunološki sustav slabijim i time kornjačicu podložniju bolestima. Nadalje, pravilna prehrana jedan je od bitnih preduvjeta kako bi Vaša kornjačica bila sretna i zadovoljna. Osim gotove tvorničke hrane u obliku štapića ili račića, u prehranu bi trebalo uvesti povrće, bijelo pileće meso, govedinu i ribu.

Jedan od čestih simptoma oboljenja najčešće je smanjenje ili čak potpuni prestanak uzimanja hrane. Kako su Vaše kornjačice bile izložene hladnom zraku, velika je mogućnost da se Vaša kornjačica prehladila. Svakako biste joj trebali omogućiti što bolje uvjete, pa Vam savjetujem, ako ste u mogućnosti, da svakako nabavite grijač koji će održavati temperaturu vode konstantnom. Prehranu obogatite mesom i povrćem, a možete i dodavati neki od vitaminsko - mineralnih pripravaka na hranu ili direktno u vodu. Na taj ćete način ojačati imunološki odgovor organizma. Prehlada može rezultirati i reverzibilnom paralizom pojedinih ogranaka živaca, pa se nerijetko javljaju simptomi od strane živčanog sustava, kao što su zanošenje u stranu, smetnje u kretanju i sl. Ne treba isključiti i bakterijsku infekciju, gdje dolazi do umnažanja bakterija koje se normalno nalaze u organizmu, a uslijed pada imuniteta postaju patogene.

Ukoliko ne dođe do poboljšanja, svakako će biti potrebna antibiotska terapija, naravno u dogovoru s Vašim veterinarom.