Odgovara:
mr.sc. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Prije točno 4 dana sam stavila psu Advantix i pazila sam da se ne kupa ili smoči. Sve je dobro, nigdje po tijelu nema krpelja, ali pas se grize za stražnje i prednje noge. Razmaknem dlaku i uočim one male krpelje. Molim vas odgovor o čemu je riječ. Ozula

O: Advantix je vrlo djelotvoran insekticid, akaricid i repelent koji u Spot-on pripravku sadržava kombinaciju imidakloprida 10% i permetrina 50%. Imidakloprid djeluje protiv odraslih buha (adulticid) i nihovih ličinaka (larvicid), kao i onih u okolišu nakon dodira s dlakom i kožom tretiranog psa. Permetrin je insekticid/akaricid.

Nakon dermalne aplikacije Advantix-a Spot-on, djelatne tvari brzo se raspodijele po koži i dlaci  i tu ostaju aktivne oko mjesec dana. Nakon tretiranja buhe na psu uginu u roku od 24 sata, a naknadna infestacija sprijecena je tijekom mjesec dana. Pripravak nanesen na kožu djeluje repelentno (odbijajuće) na krpelje ili ih ubija. To znači da, ukoliko odbojni učinak Advantix-a nije potpun, njegovo insekticidno djelovanje će  nastupiti  kad se insekti počnu hraniti, odnosno kad probiju kožu nosioca. Pri tome ponekad ostanu na koži, ali se s vremenom osuše i otpadnu.

Isto tako,  oni krpelji koji su u vrijeme aplikacije Advantix-a na psu biti će ubijeni, no ostat će i dalje pričvršćeni. Pripravak ostaje učinkovit ako se pas smoči, pokisne ili okupa. No, u okolnostima kada je životinja često u vodi, potrebno je ponoviti tretiranje, a što ovisi o stupnju infestiranosti okoliša ektoparazitima. Psa se smije tretirati najviše jednom tjedno.

Posebnu pozornost trebalo bi obratiti na način aplikacije preparata. Tako je posebna napomena proizvođača da prilikom aplikacije pas treba biti u stojećem stavu, a općenito obzirom na količinu pripravka treba spriječiti curenje proizvoda duž bokova životinje, odnosno ne bi trebalo aplicirati preveliku količinu proizvoda na jednom mjestu. Tako je kod pasa koji teže manje od 10 kg, cijeli sadržaj pipete dovoljno  istisnuti na jednom mjestu (između lopatica, tako da vrh pipete bude udaljen 3-5 cm od kože psa, kako bi proizvod djelovao brže i u potpunosti se raširio po površnom sloju kože). Psima  većih pasmina potrebno je pripravak aplicirati na isti način, s time da se sadržaj pipete rasporedi na 3-4 mjesta uzduž kralježnice. Na kraju aplikacije pipeta bi trebala biti potpuno prazna.

OZNAKE: